En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una estudiant d'FP en una classe. / Foto: Departament d'Educació

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El departament d'Educació ha avançat la preinscripció perquè tots els aspirants puguin saber abans de l'inici de curs on i què estudiaran.

A més, ha augmentat un 6% l'oferta per aquests estudis. Tot plegat per evitar que es repeteixi la situació del setembre de 2022, quan més de 15.000 persones es van trobar sense plaça d'FP assignada.

Segons Educació, el 93,42% de l'alumnat d'ESO i Batxillerat que va inscriure's per cursar un cicle de grau mitjà de Formació Professional ja té plaça assignada pel curs vinent. Aquest percentatge correspon a 33.566 estudiants.

Després de gestionar la llista d'espera han quedat 9.760 vacants de primer curs, que s'han ofert a les persones que no tenien plaça. Els pendents encara podran intentar-se matricular directament als centres al setembre.

Educació ha explicat que per primer cop, l'adjudicació de vacants s'ha fet en un acte públic que ha tingut com a objectiu agilitzar la gestió de l’adjudicació de la llista d’espera i atorgar més transparència en el procediment.

Fins ara es gestionava a través de trucades telefòniques entre el centre educatiu i l'aspirant, amb les dificultats de gestió que això comportava. A partir d'una prova pilot que es va fer el passat curs en alguns centres, i veient els beneficis de la mesura, enguany s'ha incorporat normativament a tots els instituts.

Així mateix, ha indicat que el procés de preinscripció de la formació professional es porta a terme en paral·lel al d’altres com el de Batxillerat o el de la universitat. D’aquesta manera, ha apuntat que sol haver-hi una part important de les places assignades que no s’acaben traduint en matrícules reals, fet pel qual s’espera que en els propers dies es generin vacants.

En aquest sentit, el departament ha recordat que en anys anteriors al final del procediment hi va haver aproximadament un 25% d’aspirants que finalment no es van matricular.

Els cicles més demanats per l’alumnat que ha participat en el procés de preinscripció de grau mitjà han estat els de Cures auxiliars d’infermeria, amb 8.857 sol·licitants; el de Sistemes microinformàtics i xarxes, amb 6.302; el de Gestió administrativa, amb 4.409; el de Guia en el medi natural i de temps de lleure, amb 3.639; i el d’Electromecànica de vehicles automòbils, amb 3.048 demandants.

Pel que fa a la formació professional de grau superior, un total de 29.661 persones tenen plaça assignada en un cicle de en la primera fase de preinscripció. El 86,59% d'aquestes han obtingut la seva primera opció. Aquesta xifra suposa un 8,93% més que el curs passat. El proper dia 31 de juliol es publicaran les vacants provisionals, que resultaran de la gestió de la llista d'espera. Les vacants definitives es coneixeran el 5 de setembre, fruit de les vacants de la segona volta.

En relació al curs passat, en la mateixa fase es van assignar 27.160 places, fet que suposa que aquest 2023 s’hagin concedit 2.501 places més. També s’ha incrementat l’assignació en la primera opció amb 2.106, que suposa un augment del 8,93%. L’oferta també ha crescut un 4,43%, passant de 33.087 el curs 2022-2023 a 34.553 el vinent.

Els cicles de grau superior més demanats de cara al curs vinent han estat el d’Educació infantil, amb 4.161 interessats; el d’Administració i finances, amb 3.853; el d’Integració social, amb 2.954 peticions; el de Màrqueting i publicitat, amb 2.117 o el de Laboratori clínic i biomèdic, que ha registrat 2.064 demandants.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS