En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Plaques solars instal·lades a Gualta; com en aquest municipi, ara quinze més es beneficiaran de les ajudes europees per instal·lar energia fotovoltaica a edificis i equipaments municipals. / Foto: Diputació de Girona

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Des de fa temps, dins el seu compromís per revertir el canvi climàtic, la Diputació de Girona ofereix assessorament i suport (tant tècnic com econòmic) als ens locals de la demarcació per impulsar la transició energètica.

Ara, aquests projectes faran un pas més gràcies a un ajut Next Generation de 1.872.589 euros, que ha rebut el servei de Medi Ambient de la Diputació.

Incloses dins el programa DUS 5000, aquestes subvencions s'adrecen a municipis de menys de 5.000 habitants que plantegin projectes d'estalvi energètic. Hi haurà 15 pobles de l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Cerdanya, la Garrotxa, el Pla de l'Estany i la Selva que es beneficiaran d'aquests fons europeus per poder tirar-los endavant. En alguns casos, a més, rebran subvencions per a més d'un projecte.

El paquet principal dels ajuts (fins a 1,19 milions d'euros) es destinarà a instal·lar plaques fotovoltaiques en edificis i equipaments municipals. Es posaran a les teulades d'ajuntaments, centres cívics o locals polivalents, pavellons, escoles, consultoris mèdics o magatzems municipals.

En total, són fins a 23 projectes que han presentat aquests quinze municipis: Agullana, Amer, Breda, Castellfollit de la Roca, Esponellà, Jafre, la Cellera de Ter, Mieres, Navata, Peralada, Urús, la Vall d'en Bas, Vall-llobrega, Viladamat, i Saus, Camallera i Llampaies.

A més, també se subvencionaran quatre projectes per renovar l'enllumenat públic, substituint lluminàries actuals per d'altres de tecnologia LED, i instal·lant un sistema de telegestió centralitzat que permetrà tenir informació detallada sobre els consums. Amb aquestes obres, els pobles superaran el 50% d'estalvi energètic. En aquest cas, l'ajuda europea suma 524.043 euros i se'n beneficiaran Peralada, Viladamat, Urús i Saus, Camallera i Llampaies.

El tercer paquet és una subvenció de 157.851 euros que permetrà finançar la instal·lació de calderes de biomassa i impulsar projectes de mobilitat sostenible. En aquest sentit, a Castellfollit de la Roca se substituiran quatre calderes de gas natural (que proporcionen energia tèrmica per escalfar els edificis del parvulari El Castellet, l'escola Castellroc i la sala polivalent i per produir aigua calenta als vestidors de la piscina) per una de biomassa de 150 kW que farà la mateixa funció a través d'una xarxa de calor.

A més, s'ampliarà la xarxa de calor existent a Mieres per dotar de calefacció el dispensari municipal, mitjançant una caldera de biomassa ja existent. Pel que fa a mobilitat, es construirà un carril bici de 700 metres en el tram interurbà entre el nucli antic de Peralada i la urbanització Peralada Residencial.

El diputat de Medi Ambient, Josep Maria Bagot, destaca que l'ajuda procedent dels fons Next Generation evidencia la tasca feta per la Diputació de Girona i permeten superar "les dificultats que representa per als municipis més petits afrontar certs procediments administratius".

Bagot subratlla que ara, "amb aquests projectes, es farà un pas endavant important en la transició energètica amb la participació de la ciutadania".

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS