En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un cartell a Girona amb el lema "+ barri - pisos turístics". / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El nou topall del 4% de pisos turístics arreu de la ciutat de Girona es fixarà a través d'una modificació puntual del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM).

S'aprovarà de manera provisional al ple de dilluns -la definitiva, haurà de rebre l'aval de la Generalitat- i segons subratlla l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, la mesura s'adopta per "garantir el dret a l'habitatge" a Girona.

A més, l'alcalde també ha destacat que limitar els pisos turístics referma el compromís del nou equip de govern de complir els acords polítics de mandat, perquè aquest és un dels 64 punts que recull el pacte. "Abans de complir els cent dies de govern, tirem endavant una mesura que es refereix a un dels temes que més debat genera", ha dit Salellas, en referència als habitatges d'ús turístic (HUT).

Deixant de banda la mitjana del 4% arreu de la ciutat, la proposta també fixa que, als diferents barris, els allotjaments turístics no podran superar el 15% dels habitatges que hi ha a cada sector. A la pràctica, però, allà on ja s'ha assolit aquest topall és al Barri Vell i a part del Mercadal.

Per això, Lluc Salellas també ha subratllat que la limitació es tradueix amb un missatge clar: que en aquest àmbit no es permetrà que augmenti el nombre de HUT que hi ha actualment. Només es permetran noves llicències en cas que les existents es donin de baixa.

Actualment, a la ciutat hi ha 763 habitatges que tenen llicència de pis turístic (entre els que estan actius i els que no). I d'aquests, uns 480 es concentren a la zona del Barri Vell i el Mercadal. Si s'extrapolen els HUT a tots els habitatges que hi ha a Girona, el percentatge d'allotjaments turístics arreu de la ciutat fluctua entre el 2,4 i el 2,5% del total.

La tinenta d'alcaldia i regidora de Transició Ecològica i Transformació Urbana, Cristina Andreu, ha explicat que el topall del 4% de pisos turístics arreu de la ciutat es considera adient, perquè permetrà que puguin obrir-se uns 2.000 i escaig allotjaments nous. Amb el límit del 15% que hi havia fins ara, la xifra ascendia als 7.000.

"Ens sembla que el 4% és adequat, perquè suposa més que doblar els que hi ha actualment i dona marge de creixement als diferents barris", ha explicat Andreu. La tinenta d'alcaldia també ha subratllat que la mesura permetrà "resoldre" les tensions que hi havia al Barri Vell, millorar "la cohesió social i la vida de barri".

En referència a aquest àmbit, Andreu també ha explicat que, tot i que encara s'està "en percentatges baixos", la situació al Barri Vell i al Mercadal sí que s'ha traduït en un increment de HUT als barris que estan situats dins la primera corona d'aquest àmbit (el Carme-Vista Alegre i Sant Daniel).

Per últim, la tinenta d'alcaldia ha posat en relleu que, tot i que la limitació de pisos turístics per si sola no resoldrà el problema d'habitatge que té Girona, sí que se suma a la resta d'accions -com ara construir pisos assequibles- que ha engegat l'Ajuntament.

A diferència del que hi havia fins ara, a l'hora de fer el còmput per barris i al conjunt de la ciutat, no només es tindran en compte els HUT. També s'inclouran dins el topall tant els apartaments (blocs sencers) com les llars compartides (és a dir, el lloguer turístic d'habitacions).

A més, segons ha explicat el regidor d'Urbanisme de Proximitat, Lluís Martí, un cop s'aprovi la modificació, tampoc es permetrà que aquells qui rehabilitin un edifici de manera integral puguin destinar el primer pis del bloc a HUT. Martí ha dit que això s'ha tirat enrere obeint a "criteris jurídics" i que, a partir d'aquí, l'equip de govern buscarà "altres mesures que permetin impulsar aquestes rehabilitacions integrals però que no estiguin relacionades amb els habitatges d'ús turístic".

L'objectiu de l'equip de govern, amb l'aprovació provisional al ple de dilluns, és arribar a la definitiva abans no s'acabi la moratòria de llicències que hi ha vigent. I que, d'aquesta manera, a partir d'aleshores -això serà al novembre- ja mani la nova regulació.

En paral·lel, Cristina Andreu també ha dit que l'Ajuntament intensificarà "les inspeccions" per evitar l'intrusisme al sector i lluitar contra aquells HUT que funcionin de manera il·legal.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS