En directe: Informatiu local i comarcal + Agenda local

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El departament d’Educació proporcionarà al gener un criteri marc sobre la regulació del mòbil a escoles i instituts de Catalunya. La proposta tindrà en compte un informe que elaborarà el Consell Escolar.

De fet ha engegat un procés participatiu per recollir opinions de docents, familiars i alumnes d’arreu del territori.

Aquest dijous, el president del Consell Escolar, Jesús Vinyes, ha dit que preveu aprovar el document el desembre. L’objectiu del departament és que els centres comencin a controlar-ne l'ús aquest curs i tots ho facin el vinent.

En el procés participatiu que conduirà el Consell Escolar de Catalunya hi participaran totes les entitats de la comunitat educativa. Comptarà amb múltiples sessions de debat de proximitat als 12 serveis territorials i una mostra d'una vintena de centres.

Un cop recollides les opinions, l'entitat analitzarà els resultats i concretarà una proposta de regulació recollint les demandes del sector. S'estima que el document s'aprovi al desembre.

Vinyes ha explicat que aquest debat social sobre l'ús del mòbil és necessari perquè el professorat, les famílies i els mateixos alumnes se sentin part del procés de regulació i puguin traslladar les problemàtiques que viuen als centres. En aquest sentit, el president del Consell Escolar ha afirmat que l'òrgan està fent "el seu paper" per contribuir a fer arribar l'opinió del sector al departament.

El secretari de Transformació Educativa, Ignasi Garcia, ha explicat que l'objectiu de la conselleria és plantejar propostes de regulació que facilitin la presa de decisions dels centres, però que en cap cas substitueixin ni el debat ni l'acord necessaris en cadascun d'ells. Es tracta, ha dit, d'un "marc de referència" per incentivar el control del mòbil. "El que evitarem serà un mandat imperatiu", ha assegurat.

Garcia ha dit que el gener del 2024, després d'haver estudiat les propostes del Consell Escolar, el departament farà arribar a escoles i instituts una sèrie de criteris per "homogeneïtzar" l'ús del dispositiu mòbil. Serà llavors quan la conselleria demanarà als centres que adaptin les Normes d'Organització i Funcionament dels Centres (NOFC) en la mateixa línia que l'executiu. "Farem una crida perquè s'adaptin a les indicacions", ha assenyalat el secretari.

El departament espera que de cara el curs 2024-2025 tots els centres comptin amb una normativa de regularització. "Hem de tenir clar que el curs vinent ha de ser un curs que parteixi d'una situació de regularització generalitzada", ha subratllat el secretari de Transformació Educativa.

De tota manera, Garcia espera que els centres que encara no tenen una normativa al respecte comencin a controlar-ne l'ús aquest curs. "El que volem és que tinguin el temps per poder-ho regular", ha dit.

En una enquesta duta a terme als centres educatius de Catalunya a finals del curs 2022-2023, el 52,7% de centres van manifestar que ja tenien regulat l’ús del mòbil a les seves normes de funcionament (NOFC). D’aquests, un 44% no permeten l’ús del mòbil i un 26% no en permeten l’accés al centre.

En canvi, hi ha un 67% de centres que permeten l’ús en moments puntuals, a criteri dels docents: un 46% a qualsevol aula si és amb finalitats educatives; un 16% en zones assenyalades; un 12% a l’esbarjo, i un 3% de forma lliure.

La taxa de resposta de l’enquesta va ser del 85,7%.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS