En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El conseller Roger Torrent durant la roda de premsa. / Foto: ACN

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Departament d’Empresa i Treball, ha destinat 7,2 milions d’euros en ajuts per a projectes d’inversions productives que millorin la competitivitat, l’impacte en el grau de sostenibilitat ambiental i la digitalització a empreses industrials a les comarques gironines.

Aquests ajuts permeten mobilitzar una inversió total de 44 milions d’euros a la vegueria. En total, se n'han beneficiat 24 empreses gironines, majoritàriament petites i mitjanes, que consolidaran 3.451 llocs de treball i en crearan 207.

Aquesta convocatòria té una dotació al conjunt de Catalunya de 45,7 milions d’euros la més alta d’ajuts industrials que ha concedit mai la Generalitat, que permetrà mobilitzar una inversió total de 248,7 milions d’euros.

Inicialment tenia una dotació de 10 milions d’euros però degut a l’alta demanda de les empreses, el Departament d’Empresa i Treball l’ha ampliat.

La convocatòria, gestionada a través de la Direcció General d’Indústria (DGI), s’emmarca en el Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025 i en concret en l’objectiu que es va fixar el Govern de recuperar pes industrial fins al 25% del PIB el 2030. La principal derivada d’aquesta línia d’ajuts, més enllà dels projectes concrets, és un augment de la mida de les empreses beneficiàries, una "prioritat" també de l’executiu per dotar de "major robustesa" el teixit productiu.

L’objecte d’aquesta línia són els projectes d’inversió per a noves plantes industrials o per la millora dels processos productius de plantes existents que comportin un volum d’inversió mínim de 250.000 euros i un màxim de 3 milions d’euros.

Un requisit indispensable per accedir als ajuts és el manteniment dels llocs de treball existents en la data de la sol·licitud, mentre que la creació de nous llocs de treball ha estat uns dels criteris de valoració més rellevants per a la puntuació dels projectes. En aquest sentit, la mitjana d’increment de plantilla de les empreses que han accedit als ajuts és d’un 7,38%.

Aquestes inversions han de ser tractores en la cadena de valor de l’activitat, d’acord amb els objectius del Pacte Nacional per a la Indústria i especialment en els àmbits de la sostenibilitat, l’eficiència energètica i la digitalització dels processos productius. Se n'han pogut beneficiar empreses industrials i de serveis relacionats amb la producció amb seu operativa a Catalunya i la quantitat dels ajuts és de fins a un 20% de la inversió amb un màxim de 500.000 euros per projecte.

Aquests ajuts es poden acollir al marc temporal establert per la UE per pal·liar els efectes que la invasió d’Ucraïna ha tingut en el teixit empresarial, com a conseqüència dels increments de costos, ruptures de cadenes de subministrament o dificultats amb el transport internacional

Entre els criteris de valoració destaquen la dimensió de l’empresa, prioritzant les empreses petites i microempreses; la generació d’ocupació més enllà del manteniment exigit per l’odre; l’impacte de la inversió en proveïdors establerts a Catalunya; l’aplicació d’energies renovables per al seu procés productiu; projectes que apliquin criteris d’economia circular i sostenibilitat, i impacte territorial del projecte.

Entre les empreses gironines que s'han beneficiat dels ajuts, hi ha Gràfiques Salaet, Francisco Pagès Valenti SA, Bluesun Consumer Brands SLU, Industrias Preciber i Copiral.

A nivell nacional, els sectors que han rebut més ajudes han estat la indústria de productes alimentaris, la fabricació de productes metàl·lics i la indústria química.

Per vegueries, Barcelona és qui concentra un volum més alt d’ajuts amb 21,7 milions d’euros atorgats, seguida de Girona (7,1), Catalunya Central (6,9), Lleida (3,8), el Penedès (3,3) Tarragona (1,7) Terres de l’Ebre (916.282) i l’Alt Pirineu (200.569).

Pel que fa a les comarques, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental, el Barcelonès, Osona i el Bages són les que han concentrat més volum d’ajudes.

Al conjunt del país, les empreses beneficiàries han estat 205, que consolidaran 19.295 llocs de treball i en crearan 1.424 de nous.

El conseller d'Empresa, Roger Torrent, ha destacat "l'esforç pressupostari i el del personal de la Direcció General d'Indústria per aconseguir que aquesta sigui la major convocatòria d’ajuts que ha fet mai el Govern en tota la seva història". En aquest sentit, ha dit que "gràcies a aquestes inversions, les empreses industrials guanyaran múscul, reforçant el teixit industrial català, capacitant-lo per aprofitar noves oportunitats de negoci".

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS