En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Un estudi pilot sobre consum d'alcohol, tabac i possibles addiccions conegut aquest dijous.s'ha dut a terme de forma simultània amb l'enquesta ESTUDES, entre el 5 de febrer i el 28 de maig de 2023.

Segons el pilot, la prevalença del consum d'alcohol en joves de 12 i 13 anys disminueix a mesura que s'apropa el període temporal analitzat (30,6% en els darrers 12 mesos i 21,5% l'últim mes).

L'extensió de consum d'aquesta substància algun cop a la vida i en el darrer any és molt similar entre els nois i les noies mentre que la presència de consumidors és més alta entre els nois que entre les noies en els darrers trenta dies, 22,3% per 20,6%, respectivament.

En canvi, la situació s'inverteix en el grup d'edat de 14 a 18 anys, on el consum d'alcohol per a tots els trams està més estès entre les noies. A banda, en tots els trams temporals s'observa un increment de les prevalences entre els alumnes a mesura que es fa més freqüent el consum d'alcohol entre els progenitors.

L'estudi posa de manifest que un de cada quatre estudiants de 12 i 13 anys ha consumit alguna vegada a a la vida cigarrets electrònics (25,2%), un 21% en el darrer any i un 11,2% en el darrer mes. Destaca també la diferència de consum d'un any a l'altre: les dades registrades per als alumnes de 13 anys pràcticament dupliquen als de 12 en el tram temporal de l'últim mes (14,5% vs 7,6%). La prevalença de consum és superior entre les noies. En relació a aquestes dades, la ministra de Sanitat, Mónica García, ha anunciat aquest dijous que regularà l’ús de vapejadors. “Els vapejadors tenen aparença de joguines i sabors dolços, però són perjudicials i l’avantsala del tabaquisme. Els regularem”. Així s’ha expressat García a través de la xarxa social X.

Per contra, el consum de tabac convencional és més baix entre els joves. Un 8,5% dels alumnes de 12 a 13 reconeix haver fumat tabac algun cop a la vida (6,5% en l'últim any i 4,1% en l'últim mes). Es tracta d'un consum que també és més estès en les noies. El grup d'edat de 14 a 18 anys multiplica per cinc els resultats, ja que un 21% ha fumat tabac en l'últim mes.

L'anàlisi sobre consums també posa el focus en les begudes energètiques com ara Burn, Monster o Coca-Cola Energy. Un 37,7% dels estudiants de 12 i 13 anys n'ha consumit alguna en els darrers 30 dies i un 10,2% barrejades amb alcohol. El seu consum augmenta a mesura que avança l'edat. Així, el consum en el grup de 14 a 18 anys es duplica en el cas de les begudes barrejades amb alcohol (19,5% vs 10,2%). El consum, sigui la beguda energètica sola o mesclada, és superior en els homes.

L'estudi ha estat impulsat per la delegació del govern espanyol per al Pla Nacional de Drogues

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS