En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un dels documents digitalitzats: "11 de setembre del 1714" editat el 1934. / Foto: Generalitat de Catalunya

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Govern ha finalitzat la digitalització de les publicacions de la Generalitat republicana. L’entitat Autònoma del Diari Oficial i Publicacions ha adaptat digitalment més de 700 documents.

Es van publicar durant el període republicà i que ara es poden consultar en línia al Catàleg de publicacions de la Generalitat de Catalunya 1931-1939.

En un comunicat difós per la Direcció General de Comunicació s'explica que “l’objectiu de la digitalització d’aquestes obres és preservar-les i difondre-les i fer valer la tasca de transformació democràtica, social, econòmica, territorial, cultural i educativa de la Generalitat de Catalunya durant l’època republicana”.

Entre els més de 700 documents que es poden consultar en línia, hi ha textos del Comissariat de Propaganda, butlletins de les conselleries, i publicacions periòdiques d’autors com Anna Murià, Carles Riba, Pere Calders, Carles Rahola, Apel·les Mestres, Josep Obiols o Lola Anglada, entre altres.

L’entitat Autònoma del Diari Oficial i Publicacions va començar el procés de digitalització l’any passat després de l’aprovació del Govern. En aquest sentit, un percentatge “molt petit” dels títols no s’han pogut localitzar: “En aquests casos, se’n fa constar en el catàleg la referència i les dades disponibles”, argumenten.

El projecte també ha comptat amb la participació de la Biblioteca de Catalunya, l’Arxiu Nacional del Departament de Cultura i el Memorial Democràtic. Hi ha col·laborat el Parlament de Catalunya, el CRAI Biblioteca de la República o l’Abadia de Montserrat.

Alguns dels volums que s’han recuperat han permès elaborar “Els llibres de la Generalitat Republicana (1931-1939), una exposició que es pot veure fins a l’1 d’abril de 2024 al Palau Robert. Els textos que s’hi exposen “van actuar com a propagadors de l’activitat reformista de la Generalitat republicana”.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS