En directe: Hot dance 80 - REPETICIÓ

 Llagostera Ràdio on-line

Membres de la Companyia Municipal de Bombers de Girona al 1927. / Foto: (Autor desconegut) CRDI - Ajuntament de Girona.

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'existència d'un reglament suposa, de facto, la certesa que Girona ha tingut cos de Bombers des de mitjans del segle XIX. En concret des del 1844, cosa que situa el parc com el segon més antic de Catalunya (per darrere del de Barcelona).

Els membres de la comissió organitzadora de l'aniversari, de fet, es van trobar el document que certifica la creació del cos a Girona quan preparaven la celebració del 150è aniversari del parc. I a partir d'aquí, els actes es van reconvertir per commemorar les 18 dècades del cos.

"Celebrem el 180è aniversari del primer reglament dels Bombers de la ciutat de Girona i de la seva creació", subratllen des de l'organització. "Des d'aleshores, i sota l'empara de l'Ajuntament, la Diputació i la Generalitat, aquesta ciutat i les viles que l'envolten han tingut un cos de bombers dedicat a la vetlla, la seguretat, el salvament i el servei a la ciutadania", hi afegeixen.

El calendari d'actes -n'hi ha cap a una quinzena- arrencarà aquest divendres amb una presentació institucional a l'Ajuntament de Girona. A partir d'aquí, el programa combina aquells actes que permetran conèixer més a fons la història dels Bombers a la ciutat amb aquells altres que divulgaran la feina que fa el cos i l'aproparan a la ciutadania.

Dins el primer grup, la celebració del 180è aniversari inclou l'edició d'un llibre i un vídeo commemoratius, a més d'una doble exposició. La mostra repassarà tant la història del cos a la ciutat com els 40 anys dels Bombers de la Generalitat.

Tant el llibre com el vídeo i l'exposició es presentaran aquest octubre. Permetran conèixer curiositats com, per exemple, que durant dècades als bombers de la ciutat se'ls va conèixer com a 'bombers pontoners' (precisament, perquè el seu servei més freqüent era habilitar ponts durant les inundacions).

Dins el programa del 180è aniversari en destaca també la restauració d'un camió històric dels bombers, de la marca 'Magirus', que va donar servei Girona entre els anys 1956 i 1993. En un principi va ser propietat de l'Ajuntament de Girona, més endavant de la Diputació i finalment va passar a mans de la Generalitat.

"Quan va acabar la seva etapa, el seu destí era desballestar-lo, però els bombers de Girona el vam guardar gelosament per evitar aquest futur, fins que vam poder fer un canvi de nom a favor de l'associació", expliquen des de l'Associació Cultural i Esportiva Bombers de Girona. A partir d'aquí va néixer el 'projecte Magirus', amb intenció de restaurar el camió i reparar-lo. Un projecte que es vol culminar, precisament, aquest 2024 (gràcies a les diferents aportacions que s'han rebut).

Entre aquells actes que volen acostar la tasca dels Bombers a la ciutadania n'hi ha, precisament, un que també es troba a cavall d'allò històric. Tindrà lloc a principis de març, quan els membres actuals del parc recrearan una fotografia històrica que els bombers de Girona es van fer el 1896 (és a dir, a finals del segle XIX).

A més, al març els Bombers faran un simulacre a la plaça Catalunya (coincidint amb una jornada de donació de sang), el 15 de setembre tindrà lloc la tradicional cursa del cos, a l'octubre hi haurà una jornada de portes obertes al parc de Mas Xirgu, al novembre es farà la presentació del calendari solidari i al desembre els Bombers participaran al saló infantil Lleuresport.

El programa d'aquest 180è aniversari es complementa amb un dinar del patró del cos (que es farà el 8 de març al parc) i l'acte de lliurament de medalles dels Bombers de la Generalitat (que aquest 2024 se celebrarà el 22 de març a l'Auditori de Girona9.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS