En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Operari del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) tallant les branques d'un arbre mort. / Foto: Àlex Recolons (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La directora general de Boscos i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, ha alertat aquest dimecres que l’”extensa i intensa” sequera que pateix Catalunya està portant al límit grans masses forestals a bona part del país.

Efectius del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) treballen en terrenys boscosos afectats per la sequera i que s'han perimetrat com a zona de protecció prioritària pel risc que pugui cremar de forma contínua.

L’actuació consisteix en talar els arbres morts, per garantir la seguretat dels usuaris del bosc, i esmicolar-ne les branques per minimitzar el risc d’incendis.

La directora general de Boscos i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, ha explicat que aquests treballs que s’estan fent en molts punts del país s’emmarquen en el conjunt d’accions que s’han posat en marxa per minimitzar els efectes de la sequera als boscos del país. "Amb la sequera estem actuant com en qualsevol altra emergència que es pugui donar", ha reblat.

La directora general de Boscos i Gestió del Medi ha explicat que l’any passat ja van detectar que van començar a morir els arbres més dèbils, però que enguany són grans masses forestals que estan col·lapsant per falta d’aigua. Per exemple, ha afegit que en els últims mesos ja han detectat que exemplars de pi blanc, espècie molt resistent a la sequera, també estan morint.

Sanitjas ha explicat que després de 3 anys pràcticament sense pluges els boscos catalans, exceptuant els de les Terres de l’Ebre, estan en una situació crítica amb molts arbres al límit i grans masses forestals col·lapsant.

Segons les comprovacions setmanals que fa el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals, a dia d’avui hi ha unes 10.000 hectàrees de vegetació en situació molt crítica al nord de la demarcació de Girona, el Barcelonès (600 al Baix Llobregat) i a la Catalunya Central. “Aquestes àrees són les que estan pitjor, però a la resta del país la situació no és molt millor”, ha puntualitzat.

En les actuals condicions, i comparant els mapes de perill dels mesos de febrer dels últims 3 anys, des del Departament d’Acció Climàtica alerten que Catalunya afrontarà una campanya d’incendis “desconeguda i molt complexa” que, de no ploure, podria començar el més d’abril, més aviat que mai, i ser la més difícil dels últims 30 anys.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS