En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La roda de premsa de presentació de les dades de Càritas Girona. / Foto:Gemma Tubert (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Càritas Girona va atendre al 2023 a 1.370 persones dins dels programes d'inserció sociolaboral a través dels projectes d'orientació laboral, prospecció i intermediació, formació tecnico-professional i l'empresa d'inserció ECOSOL.

Es tracta d'una xifra lleugerament superior a la de l'any passat, quan se'n van atendre unes 1.200.

Del total, 1.065 van passar per orientació, 377 per intermediació i 126 per ECOSOL als diferents punts de servei repartits pel territori. D'aquests, un 57% van ser dones: el 38% tenien entre 30 i 44 anys i un 34% entre 45 i 65.

Un 15% dels atesos, a més, estaven al país en situació irregular, un fet que complica encara més la seva inserció al món laboral. Pel que fa a les procedències, un 28% provenien de l'Amèrica del Sud, un 25% del nord d'Africà i el 26% del sud.

A nivell formatiu, un 38% tenien estudis primaris i l'ESO i un 33% formació no homologada als països d'origen. Del total, un 15% estaven sense alfabetitzar. Les dones, de nou, se situen als dos extrems perquè són les que registren més casos amb formació sense homologar i sense alfabetitzar. El col·lectiu de dones també és el que pateix més les càrregues familiars. Del total d'atesos, un 34% eren parelles amb fills i un 14% famílies monoparentals. D'aquestes un 83% eren monomarentals.

Malgrat aquest escenari, durant el 2023, un 20% dels atesos en els programes de l'entitat van trobar feina i, en els casos en què hi va haver intermediació, el percentatge es va enfilar fins al 50%. "És una dada molt positiva tenint en compte les dificultats", assegura la cap del programa d'Inserció Sociolaboral, Núria Martínez.

En el 67% dels casos les feines han estat en serveis elementals com la neteja (un 44% del total), el transport, la missatgeria i la indústria i un 31% al sector de l'hostaleria, el comerç i la cura de persones.

I aquí, de nou, les dones ocupen les primeres posicions perquè suposen tres de cada quatre persones que han trobat feina. "Hem aconseguit donar-hi una empenta, tot i que segueixen tenint feines més feminitzades", afirma Martínez.

El responsable d'Anàlisi Social de l'entitat, Caye Gómez, per la seva banda, ha insistit hi ha un gran "desajust" entre els perfils de les persones participants amb els requisits i la demanda del mercat laboral, cada cop "més exigent", el problema de "l'edatisme", la "falsa estabilitat del món laboral" amb contractacions intermitents i les dificultats de conciliació de les dones amb fills a càrrec.

En aquest sentit, a més, ha dit que la majoria de persones que troben feina tenen sous baixos i que això propicia que, cada cop més, entrar al mercat laboral no impliqui necessàriament sortir d'una situació d'exclusió social especialment pel problema dels preus de l'habitatge i la inflació. Això provoca, ha dit Gómez, que en molts casos aquestes persones segueixin necessitant d'altres programes que ofereix Càritas.

Vota el número 1

Pel 10 de maig

COL·LABORADORS