En directe: Selecció musical

Els pares de Girona jutjats per abandonament de família per absentisme escolar. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La sentència conclou que els pares no van complir amb l'obligació d'escolaritzar un dels seus fills, que actualment té 14 anys.

El problema d'absentisme, segons recull la resolució, va començar el curs 2012-2013 a l'escola Sagrada Família de Girona. Aquell curs, la taxa d'absentisme se situa en el 60%.

L'any següent, el curs 2013-2014, els pares el van canviar de centre. Segons van explicar al judici, el menor patia una malaltia cardíaca que li provocava "desmais i problemes respiratoris" i van decidir matricular-lo al col·legi Font de la Pólvora perquè era el que tenien més a prop de casa.

Tot i això, segons conclou la sentència, els pares "van permetre que el menor deixés d'assistir regularment al centre" arribant a una taxa d'absentisme del 64% aquell curs, del 78% el curs 2014-2015 i del 91% el 2015-2016. "Van provocar una situació d'absentisme crònic", conclou.

La magistrada argumenta a la sentència que l'estudiant no va deixar d'anar a classe de manera "aïllada o puntual", sinó que va ser una conducta "reiterada" i que "no ha estat revertida".

Els pares va al·legar que no van desatendre el seu fill, sinó que tenien "molta por" de dur-lo a escola per la malaltia que pateix. La defensa va aportar al judici diversos informes mèdics de tractaments i intervencions quirúrgiques del menor per justifica que, per als pares, es tractava de "prioritzar entre tenir un fill educat o tenir un fill viu".

La sentència descarta aquesta explicació i sosté que no deixa de ser una "mera excusa" que, a més, no té cap "suport mèdic". La magistrada detalla que la pericial forense va concloure que el menor podia fer "vida escolar normal".

"Òbviament la salut preocupa als pares, però en aquesta cas la salut del menor no li impedia anar a classe", detalla la sentència que ressalta que els pares "no poden escudar-se en la por a què li passés alguna cosa al seu fill estant al centre escolar per desatendre les seves obligacions legals, que consisteixen també en proporcionar-li assistència al col·legi".

Per això, condemna els pares com a autors d'un delicte d'abandonament de família i imposa una multa de 540 euros a cadascun. La defensa, en desacord amb la sentència, ha interposat recurs a l'Audiència de Girona.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha assegurat que no poden estar "contents" davant la sentència que condemna uns pares per no haver dut el fill a escola, perquè obrir la via penal no és desitjable "en cap cas". Ara bé, Madrenas també ha volgut posar en relleu que "la prioritat i el deure" de l'Ajuntament passa per "assegurar la igualtat d'oportunitats dels alumnes" i garantir-ne l'escolarització.

"Aquests són drets que tenen els fills, i no els pares", ha afirmat, en referència al fet que el menor va deixar d'assistir reiteradament a classe durant quatre cursos.

Madrenas ha dit que derivar casos com aquests a la justícia només es fa quan no hi ha solució. "Una condemna no ens agrada, però sí que la sentència servirà d'exemple per explicar que, davant casos similars, això no s'acceptarà ni es tolerarà", ha afirmat.

En directe

 

Vota el número 1

Pel 21 de febrer

COL·LABORADORS