En directe: Selecció musical

La llinda retirada a Santa Eugènia de Girona. / Foto: Lourdes Casademont (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els veïns del barri de Santa Eugènia de Girona han vist aquest dilluns com es retirava la pedra de grans dimensions de la vorera de davant del número 22 del carrer de Baix.

Fa més d'un any i mig que un grup de persones van reclamar-ne la preservació. "Al ser una vorera tant baixa, sovint els cotxes hi aparcaven a sobre o s'hi enfilaven per fer marxa enrere, produint un desgast molt gran", ha explicat la Núria, una de les impulsores de l'anomenat Comitè de la Pedra del 1752 lligat a l'associació de veïns.

Després de fer la petició a l'Ajuntament, van fer una recerca documental per aclarir l'"enigma" d'aquella data (19 de maig del 1752) i dels dos noms inscrits (Quirch Vilar i Jauma Vilar) acompanyats d'una creu.

Aquest dilluns han explicat que es tractava del pare i el fill d'una família de carreters. La data es correspondria a la construcció de la casa que, al tenir-hi un taller-magatzem de reparació, necessitava una porta molt més gran que un habitatge d'aquella època. I això n'explicaria les dimensions, ha detallat Manel, un veí de la zona.

La llosa nummulítica fa 2,3 metres de llarg, 55 centímetres d'amplada, 23 centímetres de gruix i te un pes de 700kg.

Aquesta última dada s'ha descobert durant els treballs per descalçar-la i poder-la enretirar. A prop seu, a més, ha aparegut una pedra més petita amb un costat arrodonit que podria ser un dels suports de la llinda. Per altra banda, també s'ha descartat que fos una làpida al ser massa gran i no trobar-se a la zona de l'antic cementiri del barri.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha visitat l'indret i ha reconegut la feina dels veïns que ha permès acabar preservant aquest element. Madrenas ha recordat també que el barri de Santa Eugènia va ser l'últim que va annexionar-se a la ciutat i ha destacat l'esforç s'ha fet fins ara per preservar els trets distintius i història.

A partir d'avui, l'escola Montfalgars custodiarà les dues peces de forma temporal fins que veïns i consistori acordin un emplaçament definitiu. Entre els llocs proposats hi ha la façana de l'antiga casa de l'encarregat de la fàbrica Marfà, a final del carrer, que actualment forma part de l'Espai Marfà.

En directe

 

Vota el número 1

Pel 24 de gener

COL·LABORADORS