En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La portaveu de Mossos, Montserrat Escudé. / Foto: Maria Aladern (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Mossos d'Esquadra han presentat aquest dijous una nova estratègia contra les violències sexuals focalitzada en el seguiment als agressors.

La nova Àrea Central de Violències Sexuals tindrà una Unitat Central d’Intel·ligència destinada al control de persones condemnades per delictes sexuals amb alt risc de reincidència així com persones amb mesures judicials de seguretat en aquest àmbit.

“Del que es tracta és crear un corpus de coneixement” per identificar perfils d’agressors i elaborar un protocol d’actuació comú, ha apuntat la portaveu de Mossos, Montserrat Escudé, que ha explicat que l'àrea central tindrà dues unitats especialitzades per tipologia penal.

Concretament, les funcions de la Unitat Central d’Intel·ligència són controlar les persones excarcerades amb alt risc de reincidència delictiva i sobre el qual la fiscalia ordeni un determinat control; supervisar i coordinar les persones amb ordres europees o internacionals de detenció en col·laboració amb la unitat d’entorn penitenciari; i controlar, distribuir i assignar a les comissaries de referència del requeriment judicial les persones per delictes relatius a la llibertat sexual que comportin vigilància.

El seguiment d’excarcerats amb mesures cautelars o amb penes, incloses les mesures de seguretat que es puguin dictar com les mesures de llibertat vigilada, així com el control i seguiment de les comunicacions policials internacionals de persones relacionades amb delictes sexuals també formen part de les responsabilitats de la unitat.

A dia d’avui, hi ha gairebé un miler d’agressors sexuals que es trobarien en alguna d’aquestes situacions. Concretament, a Catalunya hi ha 18 condemnats amb alt risc de reincidència sobre els quals la fiscalia ha ordenat un seguiment, 38 comunicacions d’arribada a Catalunya de delinqüents sexuals condemnats en altres països, 937 condemnats o investigats amb mesures judicials com ara prohibicions d’apropament, de sortida a l’estranger o localitzacions permanents, i 5 ordres europees de detenció per delictes sexuals.

Escudé ha assenyalat que amb més intel·ligència policial es podran detectar característiques físiques, psicològiques, motivacionals, de modus operandi o fins i tot preferències victimològiques similars en els agressors creant així perfils detallats.

La portaveu ha apuntat que fins ara hi havia una intel·ligència “operativa” enfocada a la resolució de casos i una d’estratègica enfocada al fenomen i a la prevenció del delicte. Ara, amb el nou model, el cos de Mossos d’Esquadra “vol arribar a una intel·ligència estratègica 2.0 en què l’estudi del fet delictiu porti a disposar, per exemple, d’una escala de perillositat que indiqui el risc de reincidència per determinar prioritats d’investigació”, ha explicat Escudé.

En aquest sentit, la portaveu dels Mossos ha subratllat la importància que té la nova Unitat d’Intel·ligència a nivell estratègic ja que donarà pautes d’actuació a totes les Unitats d’Investigació del territori.

A més ha destacat que es potenciarà “la interlocució amb administracions o institucions amb competències o expertes en aquesta matèria: la Fiscalia, DGAIA i Serveis Penitenciaris però també organismes internacionals com EuroJust o Europol”.

Amb la idea d’intensificar la pressió contra l’agressor, es doblaran els agents de l’Àrea Central de Violències Sexuals, que passaran de 27 a 52 membres, i que s’incorporaran després de l’estiu.

L’Àrea tindrà tres unitats, una UCAS 1, una UCAS 2 i una tercera unitat, la Unitat Central d’Intel·ligència, a més d’un grup que donarà servei a les dues unitats d’investigació. En relació a les UCAS, aquestes es dividiran en tipologies delictives buscant la màxima especialització dels professionals.

“És una prioritat del Govern intensificar la pressió i la fermesa contra l’agressor”, ha assegurat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que ha insistit que l’estratègia dels Mossos posa la víctima al centre. Elena ha recordat que la nova Àrea s’ha reforçat jeràrquicament.

“Més mitjans permeten un millor control dels agressors”, ha reiterat. El Departament d’Interior i els Mossos d’Esquadra han posat en marxa la campanya “Protegim la víctima, perseguim l’agressor” per potenciar la nova estratègia del cos.

Durant el primer semestre d’enguany, els Mossos d’Esquadra han instruït 2.063 denúncies per violències sexuals, un 16% més que durant el mateix període que l’any anterior. L’índex de resolució ha estat del 81%. Els 62% dels fets denunciats s’haurien produït entre les 7 i les 23 hores, més de la meitat (1.047) des de divendres a diumenge i la meitat s’haurien comès en un domicili (1.037). En el 62% dels casos, l’autor dels fets era conegut per la víctima.

Pel que fa a les víctimes ateses, el nombre s’eleva a 2.412, de les quals un 87% són dones. Pel que fa a les seves edats, 935 són menors d’edat. Els autors de violències sexuals detinguts/denunciats pels Mossos d’Esquadra durant els primers sis mesos de l’any han estat 1689, dels quals 70 són inimputables i 132 són menors d’edat.

Dels 2.063 delictes relacionats amb l’àmbit sexual, hi ha des de l’exhibicionisme a tot tipus d’agressions sexuals (amb intimidació, amb penetració o sense, amb violència, autors menors i víctimes, amb més d’un autor i submissió i vulnerabilitat química, entre d’altres...), que tot i estar sota el mateix paraigües del tipus penal no s’investiguen de la mateixa manera.

Les dades delinqüencials analitzades durant aquest primer semestre mostren que a partir de la declaració de les víctimes es van detectar 32 casos per submissió química (52% amb autor conegut) i 181 per vulnerabilitat química (48% amb autor conegut).

Pel que fa a les agressions grupals, se n’han investigat 96, el que representa un 4,6% de total dels fets investigats durant el primer semestre de l’any.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS