En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La presidenta de Després del Suïcidi - Associació de Supervivents, Cecília Borràs; el coordinador del Pla de prevenció del suïcidi, Diego Palao; el conseller de Salut, Manel Balcells, i la cap del 061 Salut Respon, Núria Casalé. / Foto: Laura Fíguls (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El suïcidi i els seus supervivents encara són una realitat invisible, tot i els avenços dels últims anys per visibilitzar-la i abordar-la.

"Ningú és capaç de dir per què passa exactament, però estem convençuts que hem d'actuar al màxim perquè no passi. Hi ha maneres per fer-ho i la prevenció del suïcidi és una d'aquestes eines. Hem d'intensificar-ho i tenir aquesta visió multifactorial: no és només un problema de salut, sinó que s'esdevé, i és un fracàs (de la societat), al final d'un conjunt de coses", ha afirmat el conseller de Salut, Manel Balcells, en una roda de premsa aquest dijous al Departament de Salut.

El conseller ha anunciat que oferiran atenció psicològica als familiars de persones que s'han suïcidat. Són supervivents que en molts casos necessiten ajuda i suport per fer front al patiment i al dol d'una mort per suïcidi. L'atenció es farà a través dels centres de la xarxa de salut mental.

Les conductes suïcides van augmentar amb l'inici de la pandèmia i van passar de 4.291 el 2020 a 6.531 el 2021. El 2022, han continuat augmentant, 7.538: 3.394 van ser ideacions (manifestació persistent de la idea de suïcidar-se) i 4.144, intents, segons dades del Codi Risc Suïcidi.

En el primer semestre del 2023, Salut destaca un augment de la detecció de la ideació suïcida (9,7%), mentre que els intents s'han reduït un 2,9%. Els intents s'han reduït un 7,8% entre les dones, sobretot en les més joves, de 12 a 25 anys (10%) després que les conductes suïcides incrementessin entre les menors d'edat en els primers mesos de la pandèmia de la covid-19.

D'altra banda, la Taula de Prevenció del Suïcidi, que es va posar en marxa el juny del 2022, ha atès 12.094 consultes (dades fins el 27 d'agost d'aquest any). En 882 d'aquestes (7,29%), es va detectar un risc imminent de suïcidi i es va activar una ambulància del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i, en cas necessari, altres cossos. En 2.052 (17%), es va detectar un risc elevat durant l'atenció sanitària i es va activar una ambulància. En 9.160 consultes, l'atenció que es va realitzar des de la taula va ser suficient i no va requerir l'activació de recurs sanitari ni derivació directa.

La presidenta de Després del Suïcidi - Associació de Supervivents, Cecília Borràs, ha assenyalat que parlar del suïcidi és difícil però ha subratllat la necessitat de visibilitzar aquesta realitat i ha destacat la tasca de les entitats en aquest sentit, així com les aliances que han teixit durant aquests anys. "Hem aportat el testimoni personal, hem posat acara a la tragèdia i a aquestes xifres fredes, que potser ens donen pistes però no ens parlen de qui són els que han patit aquesta mort", ha expressat.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS