En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La directora de la fundació Empresa i Clima, Elvira Carles, durant la presentació. / Foto: Maria Aladern (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

A la 14a edició de l’informe de situació d'emissions al món de la fundació Empresa i Clima (FEC), Catalunya se situa en la línia del gruix de comunitats pel que fa a les emissions, compta amb 96 instal·lacions.

Representa el 14,8% de les totals a Espanya. D’aquestes, 53 són de combustió, 15 de pasta i paper, 7 de cicle combinat, 5 de ciment, 5 de vidre, 4 de cal, 2 de refinament de petroli, 2 de maons, una d’aviació, una de siderúrgia i una de rajoles.

En aquest sentit, el sector amb més instal·lacions, el de la combustió, va ser el que més emissions va generar amb més de 4,3 milions de tones, una mica per sota que l’any 2020.

Les emissions a Catalunya el 2021 van pujar respecte al 2020, però segueixen per sota del nivell del 2019. Concretament, es van incrementar un 5,1% fins a arribar als 43,7 milions de tones.

L'any 2020 se'n van emetre 41,62 milions, i el 2019, 43,99 milions de tones. Aquesta tendència a la baixa respecte a l'any covid "s'ha vist compartida a nivell mundial, europeu, espanyol i de les comunitats autònomes", ha indicat la directora de la FEC, Elvira Carles.

Així, la quantitat d'emissions i el percentatge de reducció de Catalunya està en la línia del gruix de la resta de comunitats autònomes.

La FEC preveu que les emissions de diòxid de carboni del 2021 a l'estat (encara sense dades) se situïn per primera vegada a nivells inferiors als del 1990.

A escala mundial, la Xina, Estats Units i l'Índia són els tres països que més emissions produeixen i sumen la meitat de les emeses globalment. Carles ha alertat que tot i que els dos primers fa anys que redueixen les emissions, les de l'Índia continuen creixent. Rússia, Japó i Iran ocupen les següents posicions al rànquing. La directora de la FEC ha assenyalat que Indonèsia és la vuitena potència i està creixent de manera "agressiva".

La directora de la fundació ha expressat que cada vegada Europa serà més eficient gràcies a mesures com l'increment del preu del CO2, que "incentivaran" les inversions en tecnologia de les indústries i reduiran les emissions. "Les empreses es posaran les piles quan hagin de pagar per la seva petja de carboni", ha assegurat.

A banda, Carles ha dit que l'impost de carboni en fronteres farà que Europa recuperi la producció "perduda", actualment desplaçada al sud-est asiàtic.

Carles ha valorat que el rumb de les polítiques contra el canvi climàtic preses a Europa és "encertat", i ha assegurat que "estrenyen, però no ofeguen" les indústries. Segons ha dit, "fa 5 o 6 anys que es redueixen les emissions gràcies a les polítiques europees".

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS