En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Aquest divendres s'han donat a conèixer les dades de l'atur a les comarques gironines. Després que el setembre aconseguís frenar dos mesos d'increment de persones a les llistes de l'atur, a l'octubre ha tornat a créixer.

Ho ha fet de manera minsa, encara no un 2%, però la realitat és que a la demarcació ara ja hi ha més de 30.400 persones que busquen un lloc de treball. Amb tot, aquest passat mes d'octubre és significativament millor que el de fa un any on hi havia 1.276 persones més que avui apuntades a les llistes.

Respecte a la resta de demarcacions, Girona és la tercera on més s'incrementa l'atur. Val a dir que no n'hi ha cap que baixi. A Barcelona la pujada és la més moderada i no arriba a l'1%. A Tarragona ha crescut un 1,76% i només Lleida, on l'atur s'enfila un 2,96%, supera Girona aquest mes de setembre.

El que torna a caure de manera destacada és l'afiliació a la Seguretat Social. La fi de la temporada turística ja va provocar un daltabaix de més de 14.000 persones el mes de setembre. Aquest octubre, malgrat que s'ha moderat, la caiguda no és menor. En concret, 7.211 persones han perdut la feina a les comarques de Girona, gairebé un 2% més que el mes passat.

Ara bé, com passa amb l'atur, la xifra d'afiliats a Girona és millor que l'octubre de 2022. En concret, l'octubre de 2022 hi havia registrades 11.799 persones menys que avui a la Seguretat Social.

En total a les comarques gironines n'hi ha a dia d'avui 356.656. En comparació a la resta de demarcacions, només Lleida té pitjor percentatge. Allà el nombre d'afiliats cau un 2,68%, mentre que a Tarragona només o fa un 0,53%. A Barcelona, en canvi, l'afiliació puja gairebé un punt respecte el setembre.

Que la fi de la temporada turística és el gran culpable de la caiguda d'afiliats i l'increment d'aturats es veu en les dades per sectors. De les 587 persones que s'han apuntat a les llistes aquest mes d'octubre, 525 són del sector serveis, mentre que d'agricultura són 22 i de la indústria en són 11. En canvi, l'atur a la construcció ha caigut en 28 persones.

Pel que fa a la contractació, les dades tampoc acompanyen. En l'últim mes s'han signat 20.003 contractes, que suposa un 3,6% menys que el mes anterior i un 2,82% menys que l'any passat. De tots ells, més de la meitat són contractes temporals, possiblement vinculats a la temporada turística i a la recollida de fruita i la verema.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS