En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

En funció de l'aigua disponible en cada moment, l'eina "Irriland", un simulador en temps real desenvolupat per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, (IRTA) proposa diferents solucions.

Utilitza imatges satèl·lit i intel·ligència artificial per crear diferents escenaris sobre com utilitzar l'aigua de manera més eficient per aconseguir una determinada producció. L'objectiu és ajudar les comunitats de regants en la presa de decisions.

"L'avantatge és que podem simular molts escenaris i, per tant, els resultats d'aquests escenaris els donem als gestors de l'aigua que al final són qui han de prendre les decisions", ha explicat el delegat de l'IRTA a les Terres de l'Ebre i Lleida i investigador del programa ús eficient de l'aigua, Joan Girona.

Aquesta eina de gestió de dades es va testejar l'estiu passat en proves pilot a finques de les comarques gironines i als canals d'Urgell i Segarra-Garrigues. Enguany, l'IRTA preveu ampliar-la a altres parts del país "de forma més eficient i ja automatitzada", ha explicat el director general de l'IRTA, Josep Usall.

De la seva banda, Girona ha remarcat que en un context de canvi climàtic, en què les sequeres seran més "cícliques, freqüents i intenses", el simulador no només és útil per gestionar la sequera actual, sinó per "gestionar el futur d'un recurs que cada vegada és més escàs però necessari per assegurar la producció d'aliments".

Irriland és una de les propostes contra la sequera que l'IRTA ha presentat als principals agents del territori en el marc de 5a Taula Institucional de l'IRTA a les Terres de Lleida i Pirineu que s'ha celebrat a la seu de l'entitat del campus d'Agrònoms de la Universitat de Lleida.

Amb aquesta trobada, l'IRTA vol apropar la seva recerca al territori i conèixer de primera mà les necessitats d'aquest en matèria de recerca i innovació en l'àmbit agroalimentari.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS