En directe: Top 25 - REPETICIÓ

 Llagostera Ràdio on-line

Un agent rural fent una inspecció per mar. / Foto: Gemma Tubert (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La normativa de pesca recreativa de garotes estableix que la campanya comença l'1 d'octubre i acaba el 31 de març, només es poden agafar en apnea a mà o amb garotera tradicional i no es pot baixar a més de 10 metres de fondària.

A més, la normativa fixa un topall de 150 exemplars per persona i dia i sempre "per consum propi" i amb llicència. Tampoc se'n poden pescar més enllà de la una del migdia.

En el cas de la pesca professional, se n'ha de garantir la traçabilitat via confraries i està permesa la venda i comercialització en peixateries i restaurants. En aquest cas, el límit de captures se situa en els 150 kg per llicència i dia.

Això sobre el paper. Però la realitat amb la què es troben els Agents Rurals en les seves inspeccions, sovint, és una altra. Persones que van a buscar garotes sense llicència, d'altres que fan més d'una immersió al dia per extreure'n més de les permeses o pescadors recreatius que venen les captures a tercers i, fins i tot, a peixateries i restaurants, en són alguns exemples.

Per posar fre a aquestes pràctiques, els Rurals realitzen controls i inspeccions aleatòries tant per mar com per terra -també amb agents de paisà-. Es fixen, sobretot, en aquells que en capturen de forma recurrent.

"Ens trobem persones que tenen una activitat continuada i molt concentrada en caps de setmana, quan hi ha més moviment. Ens centrem en aquests perfils per fer un seguiment i així poder detectar i aturar la venda il·legal", assegura el coordinador del grup de suport marí dels Rurals a Girona, Albert González.

L'objectiu és caçar-los 'in fraganti,' però moltes vegades es veuen obligats a fer seguiments i, fins i tot, persecucions per intentar caçar-los quan fan les transaccions, que són cada cop més sofisticades. "No és fàcil, cal invertir-hi temps i recursos però cada any aconseguim denunciar-ne", afegeix González.

Sense anar més lluny, fa unes setmanes van denunciar dos homes que venien garotes a particulars i feien l'intercanvi a l'aparcament d'un supermercat a Platja d'Aro. Aquestes són les dues denúncies que el cos ha interposat aquesta temporada. En total, han fet una cinquantena d'inspeccions.

La temporada passada, en canvi, amb les mateixes inspeccions, se'n van denunciar set. González ho atribueix, en part, a la pressió que estan exercint. "Això fa que la gent sàpiga què pot fer i què no", afegeix.

Les infraccions greus de la normativa poden suposar multes que van dels 150 als 30.000 euros. Quan en una activitat recreativa hi ha una activitat de venda il·legal, en canvi, les sancions poden arribar als 60.000.

González també explica que aquest any l'activitat s'ha concentrat especialment a la Costa Brava Nord i, sobretot, a la zona del Port de la Selva. Els pescadors els expliquen que hi ha bacteri que està afectant aquesta espècie i que se'n troben poques en punts on abans n'hi havia, com a Roses o Cadaqués.

En un control dijous passat al matí, els agents van localitzar tres pescadors en aquesta zona i els van inspeccionar les captures. Tots complien: tenien llicència i n'havien pescat unes 150. Un d'ells, Josep Avellaneda, veu correcte límit fixat per a la pesca recreativa i no creu que puguin minvar-ne la població. Avellaneda veu bé els controls dels Rurals, insisteix que sempre que va a buscar-ne és per a consum "personal" i que, en cap cas, es poden vendre. "Per això cal ser mariscador", assegura.

A l'altra cara de la moneda, hi ha en Genís Bosch. Ell és mariscador professional al Port de la Selva i té la llicència específica per pescar garotes. És l'únic que en té a la confraria del municipi. Calcula que a tot Catalunya se'n concedeixen una trentena. Tot i que té permís per capturar-ne uns 150 kg al dia, normalment no supera els 80. Un cop arriba a port, ho porta a la confraria i allà li marquen cada lot per garantir-ne la traçabilitat.

La llicència no té cap cost; però paga autònoms i està obligat a repartir un "7% dels beneficis entre la llotja i la Generalitat". Això, admet, fa molt llaminera la venda al marge de la llei. "Els furtius no paguen autònoms, abaixen el preu, acaben amb la garotes i no hi ha cap traçabilitat ni control", assegura.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS