En directe: El xou de la sostenibilitat

 Llagostera Ràdio on-line

Un roser florit a l'1 de gener. / Foto: Josep Maria Mallarach (CREAF)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Segons les observacions del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), la floració de plantes silvestres s’ha avançat entre 3 i 5 mesos a conseqüència de les altes temperatures de l'hivern.

Els rosers de muntanya de les zones interiors, per exemple, han començat a florir 4 o 5 mesos abans del que és habitual, un fet inèdit que han observat les persones voluntàries del l’observatori RitmeNatura.

La floració de ginestes i la porrassina s’ha detectat 3 mesos abans del que és habitual. Aquests canvis en les floracions tenen conseqüències per al medi ambient. Segons apunten els experts, s’allarga el període en què les plantes estan actives, augmenta el seu consum d’aigua i es donen situacions de més sequera.

A més, aquests canvis no es donen igual en tots els éssers vius i, per exemple, pot arribar a passar que les flors s’obrin ara però que els insectes no apareguin encara i, per tant, hi hagi problemes en la producció de fruits per manca de pol·linització. També pot haver una major exposició a les glaçades, reduint la viabilitat i fertilitat.

Pel que fa a la processionària del pi, la seva detecció es va fer ja a principis de desembre, quan tocaria a finals de gener. Segons el voluntaris d’Alerta Forestal, ja n’hi ha al Ripollès, el Solsonès, la Vall d'Aran, la Noguera, la Garrotxa, Osona i la Selva.

Finalment, el projecte Mosquito Alert ha detectat el mosquit tigre a Barcelona des de l’1 de gener. Els experts del projecte asseguren que aquesta situació pot consolidar un desplaçament de l'activitat d’aquesta espècie a la tardor i principis de l'hivern i no tant a ple estiu.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS