El Govern calcula que destinarà 700 milions d'euros aquest any per lluitar contra la pobresa infantil. Aquesta és la dotació que l'executiu català inclou en el pla d'acció 2025 contra la pobresa infantil.
El preveu aprovar pròximament, juntament amb l'estratègia fins al 2030.
Segons han detallat el president de la Generalitat, Salvador Illa, i la consellera de Drets Socials, Mònica Martínez Bravo, l'estratègia contra la pobresa infantil per als pròxims cinc anys vol abordar 7 eixos: prestacions i ajuts, educació, alimentació saludable, salut, habitatge i pobresa energètica, ocupabilitat de les famílies amb infants a càrrec i un eix transversal d'avaluació i transparència.
Illa ha dit que l'estratègia contra la pobresa infantil s'emmarca en les accions per fer que "la prosperitat arribi arreu" i garantir la igualtat d'oportunitats. L'objectiu, ha remarcat el president de la Generalitat, és "passar de la diagnosi a l'acció" per aconseguir reduir la desigualtat a la mitjana europea.
"És un repte exigent, immens, i que requerirà l'ajuda de tots", ha afirmat el president, que ha reivindicat que l'estratègia contra la pobresa infantil busca generar un "canvi estructural i de mentalitat" en l'abordatge de la pobresa i exclusió. Segons les darreres dades, a Catalunya un de cada tres infants es troba en risc de pobresa.
Segons ha detallat la consellera de Drets Socials, l'estratègia contra la pobresa infantil per als pròxims cinc anys, que l'executiu preveu detallar quan s'aprovi, inclou mesures per combatre l'abandonament escolar, millorar l'accessibilitat del lleure educatiu, fomentar l'alimentació saludable, l'atenció precoç i a la salut mental, millorar la inclusió sociolaboral i l'accés a l'habitatge i per fer front a la pobresa energètica, entre d'altres.
En aquest sentit, Martínez Bravo també ha reivindicat la tasca per reformar el sistema de prestacions perquè sigui "més àgil, menys burocràtic i arribi a més persones". Per exemple, amb l'aposta perquè els ajuts siguin compatibles amb les rendes del treball o la compatibilitat entre la renda garantida de ciutadania i l'ingrés mínim vital per "explotar al màxim les sinergies".