En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio emissió en directe:

L'escudella de Palamós, un plat que es vol convertir en tradició per promoure el peix local de la llotja. / Foto: Ajuntament de Palamós

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La creació de l'escudella s'ha impulsat des de l'àrea municipal de Promoció Econòmica i Turisme de Palamós, coincidint amb el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025.

L'objectiu és que aquest plat sintetitzi la tradició culinària, la identitat del municipi lligada al mar i també promogui el producte local.

La sopa s'inspira en la tradicional escudella, però en aquest cas els seus ingredients base són diferents espècies de peix de la llotja (amb l'objectiu que es converteixi en referent gastronòmic local). El consistori, però, també vol que aquesta 'Escudella de Palamós' traspassi el municipi, i que es difongui arreu "per recuperar la tradició de les sopes de peix".

L'elaboració de la recepta ha implicat cuiners, restauradors, pescadors, peixaters locals i filles i dones de pescadors del municipi. Durant diferents tallers s'han anat testejant els ingredients d'aquesta escudella, fins arribar a la recepta definitiva (que es donarà a conèixer públicament el divendres 30 de maig).

La nova 'Escudella de Palamós' es compon d'un brou de peix elaborat amb sorell, rap, rafets, penegals i congre -bàsicament, el peix de sopa de la llotja- i també verdures de temporada. Per al peix que s'aboca a l'olla, s'han escollit espècies com el lluç, maire, penegal, cua de rap, gatets o escamarlans. I evidentment, no podia faltar-hi la icònica gamba de Palamós.

El plat se serveix amb fideus i amb la mongeta de Santa Pau, acompanyat d'una canana farcida de peix de Palamós que reinterpreta la pilota tradicional de l'escudella.

Durant els propers mesos, l'Ajuntament de Palamós donarà a conèixer la recepta als restauradors del municipi. L'objectiu és que, a partir d'octubre, es pugui trobar a les cartes de la majoria dels restaurants del municipi (i que, aquells qui vulguin, li donin també el seu toc personal).