En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio emissió en directe:

Els regidors Sergi Cot, Noel Duque i Carles Ortiz durant la roda de premsa de l'AMEP a Girona.

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Una moció aprovada per 36 ajuntaments reclama impulsar la sobirania energètica des dels municipis i accelerar la transició cap a un model públic d'energia renovable.

La moció està impulsada per l'Ajuntament de Girona i l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública (Amep).

La finalitat, ha remarcat el president de l'Amep, Noel Duque, és poder "sortir de l'oligopoli" aconseguint l'autoabastiment energètic per deixar de dependre d'empreses privades.

Ja són 36 els municipis i ens que han subscrit el text. "Però ara necessitem que la Generalitat acceleri el procés que ens permeti formar part de L'Energètica i poder gestionar des dels mateixos ajuntaments l'electricitat renovable", ha afegit Duque.

Els ajuntaments demanen a la Generalitat que faciliti la transformació de l'empresa en un "mitjà propi" dels municipis per generar, comercialitzar i distribuir energia 100% renovable. Això inclou la possibilitat que els ajuntaments participin en el seu accionariat i utilitzin la seva estructura per subministrar electricitat assolible i lliure d'emissions als seus municipis.

La iniciativa també compromet els ajuntaments a contribuir a accelerar la transició energètica, aprofitant edificis, espais i terrenys municipals per instal·lar-hi projectes propis o compartits de generació d'electricitat renovable. Així, remarquen que es pot afavorir l'estalvi i, a més, millorar l'eficiència energètica i la mobilitat elèctrica.

La finalitat més a llarg termini és l'autoprovisió d'electricitat, i que tots els serveis municipals funcionin amb energia verda de proximitat. A més, remarquen que fins i tot es podria arribar a comptar amb excedents per a la xarxa.

El regidor d'Acció Climàtica de Girona, Sergi Cot, remarca que els ajuntaments no volen continuar actuant "només com a consumidors" d'energia: "Hem de tenir capacitat de generar la nostra pròpia electricitat". Cot fixa com a horitzó generar energia renovable "per compartir-la i intervenir en el sistema elèctric, distribuint i comercialitzant energia verda".

Per això, remarca que la suma d'esforços de municipis, tant ciutats grans com pobles petits, amb l'aliança amb consells comarcals i diputacions, és el camí per liderar, des de les administracions, una transició energètica real.

Els 36 municipis representen més d'1 milió d'habitants del país i Duque ha posat el focus en què l'Amep, com a associació que treballa per aconseguir la titularitat pública de la xarxa elèctrica, ja suma 123 membres, que representen més de 3,5 milions de catalans.

Els municipis que ja han aprovat la moció són els següents: Llagostera, Banyoles, Barberà del Vallès, Blanes, Caldes de Malavella, Campdevànol, Castelló d'Empúries, Celrà, Cervià de Ter, Figueres, Consell Comarcal de la Garrotxa, Girona, la Bisbal d'Empordà, Les Franqueses del Vallès, Malgrat de Mar, Medinyà - Sant Julià de Ramis, Montmeló, Montornès del Vallès, Olot, Peralada i Vilanova de la Muga, Quart, Ripoll, Rubí, Sabadell, Salt, Santa Coloma de Farners, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Gregori, Sant Jordi Desvalls, Tàrrega, Terrassa, Verges, Viladamat, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès i Vilajuïga.