L'Ajuntament de Girona portarà al ple de juliol l'inici dels tràmits per materialitzar la sanció a l'empresa UTE Sanejament Girona, que té com a nom comercial Girona+Neta.
L'import de la sanció pels incompliments reiterats és de 258.722,96 euros.
Aquest import global, segons informa l'Ajuntament, se subdivideix en dos conceptes. Per una banda, la demora en el termini d'implantació del contracte (en aquest cas, la sanció és de 43.200,45 euros). I per l'altra banda, l'incompliment de diverses obligacions derivades del contracte; en aquest cas, qualificades com a greus o bé molt greus.
Dins aquest paquet, que puja a 215.522,51 euros de multa, s'hi troben la neteja amb aigua a pressió, el sistema de seguiment de la flota de vehicles i el mal funcionament de la plataforma de gestió o l'aplicació mòbil (que es coneix amb el nom de Girona Circular).
De fet, a la proposta d'acord que es portarà al ple, el consistori també requerirà a la UTE que arregli els problemes de funcionament de la plataforma de gestió en el termini màxim d'un mes. En paral·lel, des de l'Ajuntament de Girona també s'assenyala que en els últims dies hi ha hagut camions d'escombraries que no han sortit a fer les rutes que tenien fixades.
El regidor d'Acció Climàtica, Sergi Cot, ha subratllat que, "sempre que no es compleixin els serveis", des de l'ajuntament seguiran "fent allò que els pertoca" amb el contracte -en referència a les sancions- que té "el 100% del servei" adjudicat a la concessionària.
Cot ha explicat que el plec de condicions "és molt complex" i que, a l'hora d'avaluar si es compleixen o no, hi ha tant temes "més de detall" i del "dia a dia" (com no fer la recollida quan pertoca) com també d'altres de funcionament (en referència a la plataforma de gestió i a l'app).
"Tot això comporta unes penalitats, que s'avaluen per determinar si són lleus, greus o molt greus, i en funció d'aquesta diagnosi i del sumatori de tots els incompliments es fixa un import econòmic", precisa el regidor.
Sergi Cot ha explicat que des de l'ajuntament mantenen un "contacte permanent" amb Girona+Neta. No tan sols a nivell tècnic, amb trobades setmana rere setmana, sinó també a nivell polític (amb reunions mensuals amb la gerència). "Ells són conscients de la situació actual, i tant l'empresa com nosaltres volem el millor per a Girona; però la nostra responsabilitat també és penalitzar tot allò que no es fa i que s'hauria de fer perquè l'empresa s'hi va comprometre", ha afirmat.
"Entenem que a ningú li agrada que el sancionin, de la mateixa manera que podria passar quan una persona comet un acte incívic", subratlla Sergi Cot. I reitera: "Però el nostre deure és fer que tot rutlli, i si hi ha una mala execució del servei, haver de posar penalitats per esperar que la cosa vagi a millor".
El regidor d'Acció Climàtica també ha dit que l'import de la sanció es refereix a diversos incompliments que tenen "temporalitats diferents"; és a dir, que s'han detectat al llarg dels darrers mesos. Sergi Cot ha explicat que aquests diners "es recuperen del contracte", de la mateixa manera que passa amb aquells serveis de recollida que no s'han certificat.
La que es portarà al ple de juliol és la segona sanció que l'Ajuntament de Girona imposa a Girona+Neta d'ençà de l'inici del contracte de neteja viària i recollida d'escombraries (que es va iniciar l'1 de setembre del 2022 i s'ha acabat de desplegar aquest maig). L'any passat, al ple del 13 de maig, el consistori ja va tirar endavant una primera multa -en aquest cas, de 16.160.19 euros- a la UTE Sanejament Girona per incomplir el contracte.
En paral·lel, el consistori també està treballant per dur a terme una nova modificació del contracte. En aquest cas, l'objectiu és flexibilitzar el sistema -amb més dies i freqüències de recollida de les fraccions- per "posar facilitats" a la ciutadania "i millorar els índexs de recollida".