El Govern, una dotzena d'empreses de telefonia i entitats del món local han presentat un protocol pioner per millorar la gestió d'incidències i avançar en la connectivitat del país.
El protocol TelCo inclou un paquet de mesures i un "marc estable" de col·laboració. Per primer cop els consistoris tindran accés directe a la informació de les operadores.
"Sense col·laboració no hi ha camí possible". Amb aquestes paraules el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, ha mostrat la seva satisfacció en la presentació del nou protocol que fixa un treball coordinat entre l'administració, les operadores adherides i els ajuntaments en matèria de connectivitat del país.
El compromís a què han arribat aquest divendres és fruit de la feina feta durant el primer semestre d'aquest any, després de les incidències que hi van haver el Nadal de l'any passat quan diverses caigudes de servei al Pirineu van afectar greument l'activitat comercial i social.
El nou protocol busca posar les bases d'un model "estable de cooperació publicoprivada basant-se en la transparència, l'eficàcia i l'accés a la informació". Segons s'ha detallat, per primer cop els ajuntaments seran agents actius en la gestió de les telecomunicacions perquè passaran a tenir canals amb accés directa a la informació de les operadores i coordinar-se així de forma àgil.
Es contemplen 3 nivells d'actuació tenint en compte aspectes com la durada del tall, el nombre d'usuaris i municipis afectats, l'impacte en serveis crítics o si coincideix amb situacions d'emergència. El primer inclou l'atenció directa entre ajuntaments i operadores per gestionar incidències menors o de caràcter local. El servei d’atenció via telefònica i en català estarà operatiu el mes de setembre a través d’un nou número centralitzat creat per la Generalitat (900 022 900), que redirigirà als serveis d’atenció institucional de les operadores adherides, amb disponibilitat de 7 h a 24 h cada dia de la setmana, per poder registrar, actualitzar o reclassificar incidències.
El segon nivell inclou afectacions importants, com ara la interrupció de serveis essencials o afectació a múltiples municipis. Aquí la Generalitat activarà un nivell de coordinació tècnica entre responsables dels operadors i de l’administració. I el tercer i últim nivell es donarà quan hi hagi "una situació molt crítica" com caigudes de servei massives o impacte a infraestructures estratègiques. Aquí s'implicaran directament responsables del Govern i de les operadores.
D’acord amb el protocol, es requereix actualitzar la informació cada 4 hores, i un cop resolta la incidència, cal comunicar-ne el tancament en menys d’una hora.
Una altra de les novetats del protocol és la creació de la plataforma InfoConnecta, que permetrà fer un seguiment en temps real de les incidències i millorar la transparència en la gestió de la connectivitat. La previsió és posar-ne en marxa una primera versió a finals d’any. La plataforma facilitarà la compartició d’informació entre administracions i automatitzarà la comunicació, amb informació actualitzada, entre els ajuntaments, la Generalitat i les operadores.
Els operadores signants són Telefónica, Vodafone, Orange, Parlem, Connecta Wireless, Gubtec Iguana Telecom (Vera), NXTelecom-bivid, Giromax Wireless Solution (Akiwifi), XTA, Onivia, Connecta 1876 SLU (Nexia), Cellnex i la Federació Catalana d'Empreses de Telecomunicacions. Per que fa al món local, s'hi han adherit la Federació de Municipis de Catalunya, Associació Catalana de Municipis, Micropobles i Localret.
Aquestes empreses i entitats, a més de les quatre diputacions provincials, també han participat a la reunió de treball celebrada avui al Casal Cultural de Monistrol de Montserrat, una localitat que ha patit nombroses incidències de telefonia i internet.
Entre els temes que s'han comentat en la reunió hi havia els robatoris de cable que causen greus incidències al servei de telefonia i fibra. "És una problemàtica que ens preocupa a tots i s'està intensificant el treball dels mossos per no només perseguir sinó prevenir les actuacions a totes les xarxes, ha afirmat el conseller. Segons Dalmau, "cal contundència i cal dir que no quedarà impune a casa i es destinaran els recursos necessaris per perseguir aquests delictes".
Des de Telefònica calculen que més del 60% de les incidències a la xarxa l'any passat van ser per robatoris de cable o altres incidències. "Això no canviarà amb el protocol, però serveix per donar informació a la ciutadania mitjançant els consistoris", afirma el seu director general a Catalunya, Txema Casas. Des de l'any passat, assegura, la companyia ja no té coure desplegat però encara hi ha lladres que proven de robar cable sense saber-ho. És per això que confien que les incidències segueixin a la baixa.
Des de l'operadora Gubtec Iguana Telecom (Vera) també creuen que el protocol els permetrà millorar la coordinació amb els ajuntaments i la ciutadania. Albert Boix, un dels socis fundadors, creu que posarà fi a les informacions "errònies" i al malestar dels usuaris afectats alhora que es podran resoldre les incidències amb una millor comunicació.
Entre les entitats del món local hi ha l'Associació de Municipis de Catalunya. El seu vicepresident i alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, detalla que des del mes de gener que reclamaven tenir un canal directe amb les operadores. "Passem d'una relació comercial directe amb les operadores a tenir una relació institucional i amb supervisió de la Generalitat i això fa que sigui més rigorós", ha dit. Recorda que encara falta connectar un 5% del territori i que és una eina indispensable per al repoblament.
El protocol contempla la creació de la Taula de Seguiment de l’Estat de les Telecomunicacions de Catalunya, amb representació del Govern, les operadores i el món local. S'analitzarà de manera periòdica les incidències registrades, en valorarà les causes i dissenyarà millores en els procediments, així com estratègies de prevenció de cara al futur.
A més a més, aquesta setmana s'ha creat la Taula de Connectivitat per seguir avançant en el desplegament, impulsar inversions i buscar solucions de connectivitat en zones rurals. Aquesta taula també podrà crear grups de treball específics i comptar amb la participació d’experts o representants segons les temàtiques tractades.
En paral·lel, el Govern continuarà amb el desplegament de la xarxa de fibra òptica de titularitat pública, que té per objectiu dotar d’un punt d’accés el 100% dels municipis catalans aquesta legislatura. Aquest 2025, es preveu superar els 8.000 km de xarxa troncal pública i arribar als 738 municipis connectats.