En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio emissió en directe:

Presentació de les dades del torn d'ofici a Catalunya. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de l'Advocacia defensa que l'assistència gratuïta és la "passarel·la directa" d'accés a la justícia de la ciutadania, i sobretot de les famílies més vulnerables.

Per això, alerten que, tot i l'esforç que ha fet el Departament per millorar les retribucions, encara hi ha camí per recórrer per vèncer el "desencant" dels lletrats amb el torn d'ofici.

Un "desgast" que s'evidencia amb la caiguda, per segon any consecutiu, del nombre d'advocats inscrits al torn d'ofici i que, amb xifres del 2024, se situa per sota dels 6.000. Una "pèrdua sostinguda" que ja fa almenys cinc anys que dura, tot i el lleu repunt que hi va haver el 2022. La xifra de lletrats d'ofici del darrer exercici és de 5.811, un 3,93% menys que el 2023.

El 25,13% dels advocats en exercici a Catalunya es troben en situació d'alta al torn d'ofici, amb percentatges desiguals per col·legis. El de Barcelona és el que té la xifra més baixa, del 17,28% i el més elevat és el de Tortosa, amb un 62,45%.

El president del Consell de l'Advocacia Catalana, Joan Martínez, alerta que aquest descens s'ha d'aconseguir revertir per garantir "la qualitat" en el servei i que la justícia sigui més just per a tothom.

A banda d'incrementar les retribucions, l'advocacia catalana també acusa la manca de mesures de conciliació que reclamen, cada vegada més, les noves generacions. "El torn d'ofici no entén de vacances i hi ha advocats que es donen de baixa durant el trimestre d'estiu", ha afirmat la presidenta de la comissió del torn d'ofici del Consell, Eulàlia Barros.

El Consell, però, atribueix el descens del nombre d'advocats d'ofici sobretot a l'augment dels assumptes atesos: "La càrrega de feina cada vegada és més bèstia". El nombre d'actuacions del Torn d'Ofici i Assistència al Detingut continua "batent rècords" a Catalunya i el darrer any han augmentat un 3,7% en relació amb el 2023.

Així, han tancat el 2024 amb un total de 360.254 actuacions, quan l'any anterior van ser 347.346. El Consell de l'Advocacia ha presentat les dades del 2024 aquest dijous en una roda de premsa al Col·legi de Girona i han exposat que aquesta tendència d'increment de la feina també es manté aquest 2025. El primer trimestre (que són les darreres dades disponibles) les assistències han augmentat un 3,5% en comparació amb el mateix període de l'any anterior.

Les actuacions en l'àmbit penal concentren el 70% del total i els advocats catalans alerten que la previsió és que la xifra vagi a més sobretot a partir de l'octubre, pel desplegament de la llei d'eficiència en la Justícia. Martínez ha detallat que algunes previsions auguren un augment del 20% en les assistències a víctimes de violència masclista i adverteix que és un tipus de feina que demana "molta implicació" dels professionals, actuacions "immediates", una càrrega emocional "elevada" i les retribucions es queden curtes.

Per això, de la mà de la presidenta de la comissió del torn d'ofici del Consell i degana del Col·legi de Sabadell, Eulàlia Barros, remarquen que a partir de setembre es tornaran a asseure amb el Departament per negociar millores "lineals" en la retribució del torn d'ofici. Martínez ha assenyalat que els acords signats i que han entrat en vigor aquest 2025 són "un primer pas endavant" però "encara insuficient": "Partim d'una situació de dèficit acumulat molt important".

L'import destinat a cobrir el sistema de justícia gratuïta el 2024 ha estat de 68.848.368,87 euros, més de 2 milions superior a l'any anterior quan van ser 66,67 milions. Tot i això, i fent una comparació amb el nombre d'actuacions, els advocats exposen que mentre les intervencions van augmentar un 3,72%, els imports per finançar-les van ser un 3,26% més.

Gairebé un de cada quatre advocats del torn d'ofici (el 24,37%) participen en el programa de foment del català a la justícia, que impulsen la Generalitat i el Consell de l'Advocacia Catalana. Això ha permès al llarg de 2024 sumar un total de 15.348 actuacions del torn d'ofici en llengua catalana, un 21,4% més que l’any anterior. Aquest pla retribueix amb 25 euros les actuacions que es fan en català. Barros ha destacat l'augment en el "paper" però remarca que encara hi ha tram de millora en les actuacions orals a sala.

El Departament de Justícia va destinar el 2024 més de 400.000 euros a aquest programa, que és un increment superior al 35% respecte de l'exercici anterior.

Analitzant les actuacions d'ofici col·legi per col·legi, la tendència és bastant similar, amb l'àmbit penal concentrant el gruix de les intervencions. Tot i això, Barros ha exposat que han rebut un "clam" de la degana de Figueres perquè les 2.864 actuacions en l'àmbit contenciós administratiu (que en altres partits judicials és una xifra pràcticament residual i inclou els litigis vinculats a estrangeria) arriben pràcticament a la mateixa xifra que les assistències penals, 2.892.

Segons ha exposat la presidenta de la comissió del torn d'ofici, això és per la situació fronterera de Figueres i ha fet que torn d'ofici del partit judicial estigui "molt tensionat": "Ho haurem d'abordar a la pròxima negociació".