Ubicat entre l’Alt i el Baix Empordà i amb una superfície total que supera les 8.000 hectàrees, el parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter es va crear el 2010.
A grans trets, actualment inclou l’espai verge delimitat entre les localitats de l’Escala, Bellcaire d’Empordà i Torroella de Montgrí, així com la línia de costa de la desembocadura del Ter i una llengua de terreny interior fins a Palau-Sator.
Per mar, protegeix tota la zona de cales des de la Montgó fins a l’Estartit i també les illes Medes, declarades reserva natural integral -en la part emergida- i parcial -en l’àmbit marí que les envolta-.
15 anys després de la seva creació, SOS Costa Brava reclamen que aquesta delimitació del parc s’actualitzi i s’ampliï per protegir "espais d’alt valor" que n’han quedat exclosos, tant per terra com per mar. En concret, des de SOS Costa Brava consideren que caldria incloure-hi les dunes de la platja de Pals i Begur, que tenen espècies vulnerables a l'extinció: tant de vegetació, com l’estaquis marítima (Stachys maritima); com de fauna, com el corriol camanegre (Anarhynchus alexandrinus) o la sargantana cendrosa (Psammodromus edwarsianus).
La federació ecologista també vol que es protegeixin les zones inundables d’interès que limiten amb la reserva natural de les Basses d’en Coll, com els arrossars dels Jonquers o les Closes Fondes, amb 126 espècies, de les quals 38 hi crien i 8 estan al Catàleg de Fauna Amenaçada de Catalunya. Així com també l’hàbitat d’interès comunitari prioritari de pineda sobre duna de Rodors i la Torre Mora, que actualment és zona verda amb restes arqueològiques.
A més, SOS Costa Brava posa damunt la taula que l’àrea marítima entre les illes Medes i cap Sa Sal té praderies de fanerògames que cal protegir i, en canvi, es trobem fora del parc. "Els parcs naturals sempre tenen protecció marina en tot el seu àmbit menys aquest, que deixa la badia de Pals desprotegida", alerta el vicepresident de SOS Costa Brava i president de Salvem la Platja de Pals, Pau Bosch, que insisteix a dir que "l’únic que té protecció per mar a la badia de Pals són les illes Medes". Al nord, sí que inclou l’àrea marina dels penya-segats del Montgrí.
Els ecologistes també critiquen que "l’entitat que regula el parc no té prou eines per definir-ne els usos". Argumenten que tot i que hi ha regulació de la llei, és "insuficient" perquè no s’ha definit un pla d’usos específic. "Quan es va crear el parc el 2010, es va donar un termini d’un any per definir-lo; i quinze anys després encara no s’ha aprovat aquest pla", lamenta Bosch.
En aquest sentit, el vicepresident de SOS Costa Brava alerta que "si no es regula, es produeixen situacions que no s’haurien de donar, com que hi hagi vaixells fent pesca d’arrossegament a pocs metres de la badia". Bosch també lamenta que es permeti instal·lar a l’aigua parcs d’oci, com el d’inflables que es col·loca a l’estiu a la platja de Pals.
"No totes les activitats estan prohibides", recorda Bosch, que afirma que "en un parc natural hi ha presència humana", però puntualitza que "ha de ser compatible amb els valors de preservació de l’entorn". I posa d’exemple: "Està bé mantenir l’esport nàutic a vela que és compatible amb el parc, però caldria regular els usos perquè no s’ompli d’embarcacions de pesca d’arrossegament a prop de la platja que malmeten l’ecosistema marí".
SOS Costa Brava debat la qüestió al consell federal, que celebra aquest dissabte a Palafrugell. I té previst presentar formalment la petició d'ampliació del parc al Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya.