En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Uns cartells de la PAH demanant 'Stop desnonaments'. / Foto d'arxiu (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les dades que periòdicament publica el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) deixen clar que la crisi continua deixant gent al carrer.

A les comarques gironines, aquest 2018 els llançaments no només han anat a la baixa, sinó que s'han incrementat. En concret, un 3,2%.

Entre gener i finals de setembre, els jutjats de la demarcació han arribat a executar fins a 1.561 desnonaments, 49 més que durant el mateix període de l'any passat.

L'estadística també permet veure, però, que dins d'aquest global, cada vegada tenen més pes aquells desnonaments que s'han tirat endavant contra llogaters que no pagaven les quotes.

Al llarg d'aquests tres trimestres, segons recull el CGPJ, l'increment ha estat del 8%. En concret, aquest 2018 hi ha hagut 918 famílies i particulars gironins que han perdut l'habitatge com a conseqüència de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU). És a dir, que sis de cada deu desnonaments que han executat els jutjats de la demarcació s'han fet contra llogaters que no podien afrontar les mensualitats.

Per contra, sí que han baixat aquelles execucions que en la majoria dels casos comporten un deute de per vida amb el banc (és a dir, les hipotecàries). Arreu de la demarcació, al llarg del 2018 hi ha hagut 551 llançaments originats per l'impagament de les mensualitats del crèdit bancari. I en aquest cas, si es compara amb el mateix període del 2017, hi ha hagut un descens del 12% (perquè aleshores van ser-ne 626).

Finalment, les dades del CGPJ també recullen que a la demarcació hi ha hagut 92 desnonaments que obeïen a altres motius.

A les comarques gironines, durant els tres semestres de 2018, els jutjats han ordenat gairebé un 15% dels desnonaments que hi ha hagut arreu de Catalunya (10.616). Un percentatge que es manté més o menys invariable.

Per demarcacions, a Barcelona i comarques els jutjats han dut a terme 6.911 llançaments; a Tarragona i Terres de l'Ebre, 1.488, i a Lleida 656. L'estadística del CGPJ també posa de relleu com el gran gruix, en concret el 63% (6.693), es van deure a impagaments de lloguers.

A banda de les resolucions judicials, l'estadística del CGPJ també recull el col·lapse que viuen els jutjats especialitzats en clàusules sòl. A les comarques gironines, entre gener i finals de setembre han entrat 1.667 demandes contra bancs i caixes per aquest motiu (és a dir, més de sis al dia de mitjana).

Durant aquest 2018, els jutjats han donat sortida a 1.252 causes per clàusules sòl. Però el ritme d'entrada de noves demandes no s'atura i això fa que, segons recull el CGPJ, a finals de setembre se n'acumulessin 1.489 pendents de resoldre.

Al costat dels desnonaments, l'estadística del Consell General del Poder Judicial també inclou altres dades que serveixen de termòmetre per mesurar els efectes de la crisi. Aquestes, referides al món laboral.

Per una banda, al llarg d'aquest 2018 hi ha hagut més concursos de creditors (l'antiga suspensió de pagaments). En concret, 82 empreses i particulars han necessitat recórrer al Mercantil (davant les 66 del mateix període de l'any passat).

A més, aquest 2018 també ve marcat per menys demandes judicials per acomiadaments. Segons consta a l'estadística del CGPJ, entre gener i finals de setembre n'hi ha hagut 885 (davant les 1.017 del mateix període del 2017). És a dir, que han baixat més d'un 12%.

Vota el número 1

Per l'1 de desembre

COL·LABORADORS