En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una de les garrafes d'aigua que tenen en un dels bars de Sils que està connectada a la cafetera. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Fa un mes que el municipi de Sils va prohibit el consum d'aigua per beure i cuinar per la presència de Metolaclor, un pesticida.

Des d'aquell moment, l'Ajuntament de Sils va publicar un ban per avisar a tota la població que no es podia beure aigua de l'aixeta. Una prohibició que encara avui segueix vigent. Tampoc es pot fer servir per rentar la verdura o la fruita, ni per cuinar.

De tota manera, l'alcalde del municipi, Martí Nogué, ha fet una crida a la calma i ha recordat que des del Departament de Salut els han comunicat que aquest aigua "beguda esporàdicament, tampoc fa mal".

La primera analítica va sortir una alteració de 0,19 mg/l d'aquest pesticida, quan el límit segons la Organització Mundial de la Salut és de 0,1. Això vol dir que l'alteració és petita. A més, Nogué també ha matisat que la normativa espanyola "està 100 vegades per sobre del límit que fixa l'OMS".

A més, l'analítica realitzada aquesta setmana ja ha mostrat com poc a poc es va reduint aquest grau de contaminació de l'aigua, tot i que encara es troba per sobre del llindar legal. Malgrat això, des de l'Ajuntament de Sils recorden als veïns que poden utilitzar l'aigua per dutxar-se, rentar la roba o rentar els plats sense cap problema.

La prohibició del consum d'aigua de boca ha portat a l'Ajuntament a tallar les fonts públiques, per evitar que els nens també beguin d'aquesta aigua. Per altra banda, tots els bars del municipi han hagut d'instal·lar una garrafa a sota la cafetera, perquè aquesta no agafi aigua de la xarxa pública. Els restaurants també han hagut de comprar garrafes i utilitzar-les per cuinar. Això ha comportat una despesa extra en tots aquests locals i per això demanen que es resolgui el problema com abans millor.

També alguns dels veïns han mostrat el seu malestar per no poder utilitzar l'aigua de l'aixeta. Un home ha explicat que en 20 dies ja ha gastat "fins a vuit garrafes de cinc litres" i això ha comportat haver de carregar més aigua al supermercat. També ha suposat rascar-se més la butxaca. Un altre veí ha afirmat que ja porta entre 10 i 15 euros gastats en ampolles i garrafes d'aigua. Alguns d'ells creuen que el fet de no poder consumir l'aigua potable hauria de traduir-se en una rebaixa del rebut de l'aigua, ja que en tot un mes no l'hauran pogut consumir ni per beure, ni per cuinar.

L'alcalde ha assegurat que tot i així, els veïns "ho entenen estan tranquils perquè saben que treballem per solucionar-ho". Una de les solucions que preveu aplicar el consistori és la instal·lació d'un filtre de carboni. Nogué ha matisat que ja estan fent la tramitació administrativa i que dilluns que ve ja es podria adjudicar el projecte a una empresa. L'alcalde de Sils ha especificat que les obres arribarien a un màxim de vuit dies i, per tant, a principis de les festes de Nadal ja hi hauria el problema resolt.

Aquest filtre s'instal·laria en un dels dipòsits del municipi i permetria aïllar la pesticida de l'aigua. Per tant, es podria tornar a consumir sense cap problema. La inversió inicial prevista és de 100.000 euros i després l'Ajuntament haurà d'assumir un manteniment anual de 25.000 euros més.

En paral·lel, Nogué també ha detallat que estan estudiant "d'on prové la contaminació de l'aigua del pou". Actualment encara es desconeix com s'hauria filtrat aquesta pesticida al pou d'on el municipi es subministra d'aigua. L'objectiu és saber "d'on ha sortit i així evitar possibles filtracions en futures ocasions".

Vota el número 1

Pel 24 de maig

COL·LABORADORS