En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un treballador d'una empresa càrnia de les comarques gironines. / Foto: arxiu (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les exportacions gironines remunten registres i estan aconseguint deixar enrere les davallades que han registrat al llarg del 2018.

Segons l'estadística del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, durant aquest octubre les empreses de la demarcació van fer vendes a l'estranger per valor de 462,96 milions d'euros.

En comparació amb el mateix mes del 2017, això suposa un creixement del 2,2%.

Aquest percentatge però canvia –i significativament- si es posa la lupa per sectors. I és que, al llarg de l'octubre, el sector carni s'ha situat clarament com a motor de les exportacions. Les seves vendes tant a la Unió Europea com, sobretot, a tercers països, han arribat a augmentar fins a un 12% (passant dels 103,9 MEUR als 116,19).

La preeminència que el sector carni té dins l'agroalimentari gironí, de retruc, també fa que aquest sector millori els registres durant l'octubre. De fet, és el que ha fet més volum de vendes (197,3 MEUR) i ha arribat a créixer fins a un 9,4% en comparació amb el mateix mes de l'any passat.

A l'agroalimentari el segueix el sector de la maquinària i els béns d'equip. Però en aquest cas, les seves empreses gairebé no han incrementat vendes al llarg de l'octubre. Han exportat per valor de 78,2 milions d'euros (tan sols un 0,78% més en comparació amb el 2017).

El creixement que han assolit les exportacions gironines a l'octubre han permès atenuar el descens acumulat al llarg de l'any. Durant el primer semestre, les vendes de la demarcació a l'exterior havien arribat a caure fins a un 3,3%. Ara, però, aquest percentatge s'ha reduït fins al 0,9%. És a dir, que pràcticament es freguen les xifres assolides durant el 2017 (que va ser un any històric).

En total, durant aquests deu mesos, les empreses gironines han exportat per valor de 4.405,4 MEUR. Caldrà veure, però, si durant novembre i desembre aquesta tònica es manté, cosa que permetria que l'any no es tanqués en negatiu.

Al costat dels productes, l'estadística del Ministeri també recull quins són els principals destins de les exportacions gironines. I aquí, com ja és habitual, les dades fan palès com les empreses del territori continuen apostant pel seu mercat tradicional (la Unió Europea).

El país que rep el gruix de les exportacions és França, on durant tot aquest 2018 ja s'hi han fet vendes per valor de 1.172,9 milions d'euros. I de fet, aquest país es troba molt per damunt de la resta, ja que a França el segueixen Itàlia (339,36 MEUR), Alemanya (305,35 MEUR), Portugal (239,05 MEUR) i el Regne Unit (209,72 MEUR).

El sisè lloc de la llista ja l'ocupa, però, la Xina (un dels destins on el clúster carni gironí hi ven més carn de porc). Aquí, durant l'any, ja s'hi han fet vendes per valor de 179,85 milions d'euros. Com a mercats extracomunitaris, destaquen també Corea del Sud, els Estats Units i el Japó (que ocupen, respectivament, el novè, el dotzè i el tretzè lloc de la llista).

Per últim, l'estadística del Ministeri també permet veure com, durant aquest 2018, les vendes a l'exterior que es van des de les comarques gironines continuen essent superiors a les importacions (ja que aquestes últimes s'han situat en 2.299,1 MEUR). Ara bé, també cal dir que al llarg de l'any, allò que s'ha importat de mercats estrangers ha crescut un 5,1% en comparació amb el 2017.

Vota el número 1

Pel 2 de desembre

COL·LABORADORS