En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

L'alcalde de Vidreres, Jordi Camps, arribant a declarar com a investigat als Jutjats de Santa Coloma de Farners. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'alcalde de Vidreres ha arribat als jutjats de Santa Coloma de Farners pocs minuts després de dos quarts de deu del matí acompanyat pel seu advocat Carles Monguilod.

Poca estona abans havia entrat a l'edifici l'empresari Carles Mallart, representant legal de les dues empreses subministradores d'aigua investigades: Rec Madral i Riera de Cabanyes.

Camps ha entrat a declarar al jutjat d'instrucció 4, que porta el cas, a un quart d'una de la tarda. A la sortida, ha explicat  que ha intentat "clarificar" tots els possibles dubtes sobre la gestió de l'aigua a diferents urbanitzacions del municipi i quina ha estat la seva actuació al capdavant de consistori des del 2011.

"Jo estic tranquil, la gestió que hem fet ha estat correcta", ha afirmat. A més, també ha subratllat que totes les decisions s'han pres "amb assessorament d'informes jurídics" tant dels serveis tècnics municipals com, quan ha estat necessari, d'empreses contractades externament.

L'alcalde també ha explicat al jutjat que l'ajuntament va iniciar, ja l'any 2011, un procés de municipalització del servei de l'aigua per acabar amb les deficiències del servei denunciades per veïns. Per això, argumenta, van formar una taula de treball amb representació de "totes les parts, també les associacions de veïns de les urbanitzacions". "Tothom ha pogut expressar el seu punt de vista, per això m'ha sorprès bastant que hagi tirat endavant aquesta querella", ha dit.

Jordi Camps afegeix, irònicament, que és "molta casualitat" que la investigació, originada per una denúncia del grup municipal Vidreres Som Tots a la Guàrdia Civil i a la qual s'hi va adherir l'Associació de defensa de les persones consumidores de la Selva a través d'una querella interposada el gener del 2018, hagi tirat endavant pocs mesos abans de les pròximes eleccions municipals. De fet, en una carta enviada als treballadors la setmana passada, l'alcalde assegurava que darrere de les denúncies hi ha "mala fe, interessos obscurs, falsedat" i la voluntat de perjudicar-lo "políticament".

L'advocat de la defensa, Carles Monguilod, ha assegurat que l'alcalde ni cap empresa seva "té res relació" amb les mercantils que gestionen i subministren l'aigua a les urbanitzacions i exposa que una societat de Camps que –segons les acusacions- tenia el mateix domicili social que Rec Madral (a Madrid) "no ha tingut mai cap activitat" ni hi té "cap relació".

A banda de Camps, el jutjat també investiga les empreses Rec Madral i Riera de Cabanyes. Per això, el seu representant legal Carles Mallart també ha declarat aquest dilluns al jutjat. Al jutjat, Mallart ha negat totes les acusacions, tot i que si que ha reconegut que les empreses tenen deutes tant amb el mateix ajuntament de Vidreres com amb l'ACA, aquest darrer des de l'any 2012.

A més, també ha argumentat que l'Agència Catalana de l'Aigua va denunciar l'empresa per malversació, apropiació indeguda i alçament de béns però que el jutjat d'instrucció 1 va arxivar la causa i l'Audiència de Girona va acabar confirmant l'arxiu.

A preguntes de l'advocat de Camps, Mallart ha negat haver rebut cap tracte de favor per part de l'alcalde. De fet, exposa que durant els 31 anys de gestió de l'aigua havien tingut problemes amb l'ajuntament però que en els últims cinc anys porten "més de 200.000 euros en despeses" per demandes creuades.

L'empresari ha aportat un seguit de documentació aquest mateix dilluns al jutjat on hi ha diverses sentències que avalen, per exemple, que les empreses assumeixen la gestió de l'aigua "de facto" tot i no tenir concessió, tal com ha vingut fent en les darreres tres dècades. En relació als pous d'on extreuen l'aigua, ha assegurat que porten "17 anys intentant legalitzar-los" però que l'ACA "indica que han de subministrar aigua durant la tramitació de l'expedient d'extracció".

Una trentena de veïns d'urbanitzacions de Vidreres afectats per problemes en el subministrament de l'aigua s'han concentrat a les portes dels Jutjats de Santa Coloma de Farners. L'Associació de defensa de les persones consumidores de la Selva duien pancartes on instaven l'empresa a deixar de cobrar el cànon del transvasament –per una obra de connexió feta l'any 1998- i a donar compliment a la sentència del TSJC que anul·lava que continuessin fent pagar els veïns per aquesta obra. L'associació es va personar com a acusació popular de la mà de l'advocada Montserrat Vinyets.

Fonts de la defensa han lamentat que ni Mallart ni Camps han respost a les preguntes de l'acusació popular i només han contestat a la jutgessa i als advocats de la defensa. Critiquen, sobretot, que un càrrec públic com és l'alcalde no hagi volgut donar explicacions a l'associació que aplega veïns del municipi que capitaneja.

La querella interposada denuncia un reguitzell de suposades irregularitats entre les quals que les empreses investigades capten aigua de pous per als quals no tenen autorització cosa que esta provocant "que assequin els aqüífers malmetent el medi ambient mentre s'enriqueixen empreses privades".

A més, fonts de la defensa també exposen que les societats compren aigua a l'Ajuntament de Vidreres segons un conveni rubricat l'any 2016 però no paguen l'import que el consistori reclama. "Acumulen 193.000 euros d'impagament i argumenten que Rec Madral no està d'acord amb el preu fixat i que actualment estan en la via de constrenyiment (reclamació administrativa del deute)", indiquen les mateixes fonts. Tot i això, l'acusació popular sosté que hi ha indicis que existeix un entramat d'empreses per ocultar els beneficis i evitar fer efectiu el pagament dels diners que els hi reclamen.

Entre les irregularitats ara investigades també hi hauria que les societats no liquiden el cànon de l'aigua a l'ACA i, segons l'acusació popular, aquest deute podria ascendir a 4 milions d'euros.

Els veïns asseguren que "costa d'entendre" que nou anys després el procés de municipalització de l'aigua encara no sigui efectiu i que això repercuteixi directament en el servei que reben els usuaris. "Això es va allargant i cada mes que passa es tradueix en més benefici per a les empreses que s'encarreguen de la gestió de l'aigua", critiquen.

Després de les declaracions d'aquest dilluns, l'acusació popular preveu demanar noves diligències per esclarir la responsabilitat dels implicats en la gestió de l'aigua. En paral·lel, també estan valorant la possibilitat de demanar l'administració judicial de les empreses per apartar-los, de forma cautelar, del capdavant del subministrament de l'aigua. "Els veïns no poden suportar durant més temps aquesta gestió nefasta", conclouen.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS