En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Exterior de l'escola Bell-Lloc de Girona. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Noves denúncies relacionades amb abusos sexuals de l'exmossèn de Vilobí d'Onyar. Cinc alumnes del Bell-lloc han denunciat haver patit tocaments per part del religiós entre els anys 60 i 90.

En aquell moment va estar a l'escola fent de voluntari a l'oratori i impartint algunes sessions de religió grupal.

Així ho ha confirmat al Diari de Girona el cap d'estudis del centre, Enric Vidal, que ha explicat que el rector va ser contractat com a sacerdot i no com a professor. Arran els fets que va destapar el diari Ara, Vidal ha detallat que diversos exalumnes els han trucat, alguns d'ells "molt afectats", relatant les situacions que van viure.

El cap d'estudis ha precisat que tot i que no hi ha denúncies formals sí que els consten dues queixes relacionades amb el capellà. Una d'uns pares que durant els anys 90 van parlar amb el tutor del seu fill per demanar-li que el menor fes la formació per fer la primera comunió a l'escola perquè a Vilobí "estaven descontents amb el mossèn". L'altra, d'una família que advertirà al religiós que "anés amb compte" amb les coses que els nens explicaven sobre ell.

Vidal relata que en aquella època els sacerdots eren figures "intocables" i mai qüestionades i que tampoc hi havia cultura de denúncia. Malgrat això, insisteix que no volen amagar informació i que volen fer "cau i net". Per això, estaran al costat dels exalumnes afectats i els animaran a comunicar els seus testimonis a la comissió que crearà el Bisbat de Girona per investigar els abusos a menors que el mossèn hauria perpetrat a Vilobí durant més de 30 anys.

 De fet, l'escola Bell-lloc de Girona va enviar dilluns una carta als pares dels alumnes dels centre condemnant els abusos sexuals a menors i assegurant que avui dia compten amb protocols "eficaços" per combatre i prevenir aquest tipus de situacions.

A l'escrit, el Bell-lloc detalla que el capellà, Tomàs Pons, va participar en "l'atenció espiritual" del centre des del curs 67/68 fins al 95/96 "assistint alguns matins per celebrar missa, confessar i predicar". "Lamentem profundament els actes exposats i condemnem amb rotunditat qualsevol abús", detallen.

Per la seva banda, el Bisbat de Girona assegura que els casos de presumptes abusos a menors al Bell-lloc per part de l'exmossèn de Vilobí d'Onyar són "responsabilitat del centre".

En un comunicat, remarquen que el religiós exercia a l'escola com a capellà "sense cap nomenament del Bisbat".

D'altra banda, anuncien que la comissió per investigar els suposats abusos començar a treballar dilluns per atendre els testimonis que els arribin. A més i "per tal de comptar amb el màxim d'informació", la comissió contactarà amb persones relacionades amb els fets que hagin aparegut als mitjans de comunicació.

La comissió comptarà, a banda de personal tècnic, amb una persona que acompanyarà els afectats. "La prioritat del Bisbat és, des del primer moment, aclarir els fets i acollir, escoltar i acompanyar les possibles víctimes", insisteixen a l'escrit.

Vota el número 1

Pel 7 d'octubre

COL·LABORADORS