En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El primer investigat citat a declarar amb el micròfon i darrere alguns dels detinguts per les mobilitzacions de l'aniversari de l'1-O. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El jutjat d'instrucció 4 de Girona ha ordenat la detenció de l'investigat per les mobilitzacions durant l'aniversari de l'1-O a la ciutat que aquest dijous ha optat per desobeir i no entrar a declarar.

Segons informa el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el magistrat ha ordenat que l'arrestin i el condueixin al jutjat.

En el seu cas, és un dels denunciats pels Mossos d'Esquadra per, suposadament, formar part del grup que va entrar a la seu de la Generalitat i va despenjar la bandera espanyola.

Jordi Alemany, que també és membre del secretariat nacional de l'ANC, ha criticat l'actuació dels Mossos i els ha acusat de contribuir en l'estratègia repressiva contra el moviment independentista. "Us exigim com a policia que estigueu al costat del vostre poble", ha dit.

L'activista defensa la desobediència pacífica: "No podem cedir a la repressió com han fet els nostres líders, que estan de genolls, el govern autonomista està traint el poble i, si ens acusen de protestar, el que hem de dir és que ho tornarem a fer".

A les portes dels jutjats s'hi ha concentrat una trentena de persones per donar suport a l'investigat. Els activistes també han col·locat a l'entrada de l'edifici una bandera espanyola mig cremada i una placa d'unes dependències de la subdelegació del govern espanyol.

La setmana que ve estan citats a declarar la resta d'investigats per les mobilitzacions de l'1 d'octubre del 2018. Entre ells, els 16 detinguts per la policia espanyola per suposadament tallar les vies de l'AVE, entre els quals hi ha l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i el de Celrà, Dani Cornellà, tots dos de la CUP.

Els advocats dels arrestats estan ultimant una denúncia contra la policia espanyola per detenció il·legal i lesions. Un dels advocats de les defenses, Benet Salellas, ha carregat contra la resposta del Govern a una pregunta del senador d'EH Bildu, Jon Iñárritu, sobre les detencions del 16 de gener.

En concret, la resposta afirma que els detinguts "van ser citats per complimentar, amb assistència lletrada, la presa de les corresponents declaracions". "Se'ls va citar a tots ells a les 11.30 del mateix dia a la comissaria", afegeix. Salellas creu que el Ministeri està intentant crear "una falsa realitat" dient que "les detencions es van produir per incompareixença dels citats".

"Sabem que això no és així", afirma l'advocat que subratlla que aquestes citacions "no existeixen". "És extremadament greu i terrible que per justificar detencions arbitràries i injustificades, la resposta del ministeri sigui a través de mentides i inventant-se citacions que no van existir", ha apuntat Benet Salellas. "La realitat incontestable és que setze ciutadans van ser privats de llibertat de forma injustificada i el govern espanyol el que hauria de fer és començar a investigar i a depurar responsabilitats enlloc d'intentar tapar-nos la boca amb mentides", ha criticat.

A més, també critica que la resposta del govern espanyol negui que els advocats de la defensa van tenir problemes per accedir a la comissaria i per parlar català amb els agents que hi havia a l'entrada. "Hi ha testimonis, queixes i constància documental, és absolutament indiscutible el que va passar aquell dia, hi ha una voluntat de matar al missatger insistint amb un fals relat", ha conclòs.

Vota el número 1

Per l'1 de juliol

COL·LABORADORS