En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La façana de la seu de la Generalitat a Girona sense la pancarta. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

A les 12 del migdia en punt tres treballadors de la Generalitat de Catalunya han despenjat la pancarta que defensava la llibertat dels presos polítics a la delegació gironina del Govern.

Entre dos d'ells han tallat les brides del ferro on s'aguantava i el tercer esperava al carrer que caigués per poder-la recollir i endreçar.

Posteriorment, tots ells han començat a retirar tots els llaços grocs que hi havia a la façana. Els treballadors, que esquivaven les càmeres de tots els periodistes, han anat traient els llaços dels balcons i finestres i en qüestió de mitja hora ja estava tot pràcticament net. De tota manera, han mantingut les senyeres que onegen en alguns balcons de la seu gironina de la Generalitat.

La pancarta l'han retirada tan bon punt han rebut l'ordre des de Barcelona. De fet, el president de la Generalitat, Quim Torra, ja va avançar aquest dimecres que seguiria les recomanacions del Síndic de Greuges sobre la retirada excepcional de tots els símbols dels edificis públics. D'aquesta manera, el Govern compleix amb el requeriment de la Junta Electoral Central.

Per altra banda, a les cinc de la tarda, els membres de l'Assemblea de Treballadors per la Defensa de les Institucions Catalanes han recollit part del material que havien col·locat ells a l'interior de l'edifici. Hi havia llaços, fotografies dels presos i membres de l'anterior govern i altres objectes. Davant del compliment del requeriment de la JEC, els treballadors han optat per tapar amb bosses i teles de color negre algunes fotografies i objectes i a sobre hi ha enganxat un full amb una còpia del requeriment.

Qui també ha complert amb el requeriment de la Junta Electoral és l'Ajuntament de Salt. Aquest dijous s'acabava el termini per retirar la pancarta en què es demanava la llibertat dels presos. Davant d'això, el govern local ha ordenat a primera hora que es despengés i en el seu lloc hi ha instal·lat una nova pancarta en què es demanava "llibertat". La pancarta ocupa tota la balconada i és de color blanc amb les lletres negres.

D'altra banda, l'Ajuntament de Girona ha presentat recurs davant la junta electoral de zona demanant que es deixi sense efecte l'ordre de despenjar la pancarta en suport dels presos. A l'escrit, el consistori sosté que el cartell s'emmarca dins la "llibertat d'expressió" i que en cap cas indueix "el vot per a cap formació política".

El consistori sosté que la pancarta no "interfereix" en el període electoral, sinó que allò que fa és "demanar l'alliberament dels qui van complir amb el mandat democràtic" (en referència a l'1-O). Per això, l'Ajuntament de Girona creu que la junta electoral de zona s'ha "extralimitat" ordenant que es despengi el cartell de la façana del consistori. L'equip de govern esperarà ara a rebre resposta abans de prendre cap decisió.

 

Vota el número 1

Pel 14 de maig

COL·LABORADORS