En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La plataforma Verificat. / Foto: www.verificat.cat

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La primera plataforma contra la desinformació de Catalunya, Verificat, ha nascut aquest dimarts coincidint amb el Dia Internacional del Fact-Checking.

L’objectiu de Verificat, com han destacat els seus creadors, és combatre la desinformació sense distinció de colors polítics a través d’una metodologia clara i transparent i amb l’ajuda del periodisme de dades i les noves tecnologies.

El primer repte de la plataforma seran les eleccions municipals de Barcelona del pròxim 26 de maig. Des d’ara i durant tres mesos, l’equip de Verificat dedicarà els seus esforços en verificar si les declaracions dels candidats a l’alcaldia durant la campanya i el primer mes post-electoral es basen en fets i xifres reals.

En paral·lel, Verificat també detectarà i desmentirà el "soroll" que es propaga a les xarxes socials al conjunt de l'àmbit català. "Soroll" és la forma com la plataforma defineix les popularment conegudes com 'fake news' a les xarxes, incloent textos, fotografies, 'memes', vídeos o qualsevol contingut emès amb la intenció de confondre o manipular a la ciutadania.

Verificat té la voluntat de convertir-se en un espai de discussió saludable per a tota la societat catalana, un punt de trobada i una referència de periodistes i els seus mitjans de comunicació, organitzacions de la societat civil i qualsevol entitat que comparteixi la preocupació per la desinformació.

La plataforma vol tenir tots els altaveus possibles, per això els continguts es publicaran amb llicència 'copyleft', de manera que qualsevol mitjà pugui reproduir-los sempre que citi la font.

'Tu també ets Verificat' és un dels lemes d’aquest projecte. La plataforma convida a la ciutadania a contactar amb Verificat a través d’un número habilitat de Whatsapp per compartir els dubtes sobre continguts sospitosos que ha rebut o llegit, i anima a ajudar a frenar la desinformació compartint les verificacions amb familiars i amics.

L'equip fundador de Verificat està conformat per tres branques: l’equip de 'fact-checking', el de periodisme de dades i el tecnològic. Les coordinadores de la verificació són Alba Tobella, Carola Solé i la Roser Toll, periodistes amb trajectòria internacional que han treballat per agències de notícies com France-Presse, The Associated Press i EFE, i que es van llicenciar juntes a la UAB fa deu anys.

Elles son el nucli dur d’un equip de fact-checking que inclou a tres col·laboradors més. Les expertes en dades són el col·lectiu Storydata, un equip de periodistes expertes en investigació, anàlisi, visualització i comunicació de dades encapçalades aquí per l’Eli Vivas i la Carina Bellver.

I la part tecnològica està en mans del Lorenzo Marini, fundador de Precept, una startup barcelonina que desenvolupa tecnologia per impulsar el periodisme amb eines com YouCheck, una plataforma que connecta periodistes amb fonts expertes, i MemeCheck, un projecte guanyador del Google DNI que utilitza intel·ligència artificial per entendre els memes i contrastar el seu contingut amb una base de dades de 20.000 articles de fact-checking que s’actualitza diàriament.

Verificat compta amb el suport del Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Universitat Ramon Llull-Blanquerna.

Vota el número 1

Pel 10 de juliol

COL·LABORADORS