En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La presentació de la primera fase del projecte de l'imagenoma. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El projecte de l'imagenoma de l'envelliment ha tancat la primera fase durant la qual els investigadors han recopilat dades mèdiques dels 1.030 participants majors de 50 anys.

Una de les principals fonts de coneixement ha estat de realització d'una ressonància magnètica completa als voluntaris però, també, fent-los analítiques de sang, orina i microbiota intestinal, recopilant dades antropomètriques o d'estil de vida o amb ecografies de l'artèria caròtida.

Segons ha explicat l'investigador principal del projecte, el doctor Josep Puig, tota aquesta informació es tradueix amb la creació d'una gran base d'informació amb més de 10 milions de dades sobre la salut o els hàbits dels participants. Es tracta d'una informació que obre la porta a realitzar investigacions, tant concretes com multidisciplinars, per descobrir les claus de l'envelliment saludable.

"Ser gran no vol dir estar malalt i el que es busca és tenir informació sobre per què algunes persones envelleixen millor que d'altres", ha explicat Puig. L'investigador ha posat com a exemple l'obesitat, que en el cas de l'estudi de l'imagenoma afecta al 30% dels participants.

El doctor apunta que comptar, no només amb el pes d'aquestes persones sinó amb característiques sobre la funció dels seus òrgans i altres paràmetres com l'activitat física, pot contribuir a determinar com incideix realment l'obesitat, conjuminada amb altres factors, en l'envelliment saludable.

El director de l'Idibgi, el doctor Jordi Barretina, ha concretat que tenia molt sentit impulsar un projecte d'aquestes característiques a les comarques gironines perquè és una de les zones amb una de les esperances de vida més llargues del món. I, també, perquè a l'institut de recerca compten amb investigadors experts en diferents àrees que poden abordar de forma multidisciplinar l'estudi.

El doctor Josep Puig ha exposat que, de fet, continuen recopilant les dades però ja compten presentar set treballs al pròxim congrés mundial de radiologia a Chicago i detalla que en altres països del món, com al Japó o a Canadà, també hi ha grups d'investigadors que estudien els factors d'envelliment i que estan interessants en l'estudi de l'Idibgi. "Esperem un alt impacte i que es creïn grups de recerca", ha indicat Puig.

L'Idibgi espera que aquest impacte també serveixi per anar aconseguint finançament per desenvolupar més fases del projecte, per ampliar o analitzar les dades, tenir opcions de seguiment dels voluntaris o afegir-hi, també, estudis genètics.

Durant la primera fase, Puig ha posat de relleu que també ha servit per detectar que un total de 46 participants tenien una malaltia que, fins al moment, no tenien diagnosticada i que així els han pogut derivar a l'hospital. Han detectat tumors a la bufeta o tumors cerebrals.

La complexitat d'aquest projecte ha fet necessària una xarxa de col·laboradors, entitats i empreses. Amb una inversió superior al milió d'euros en recerca a les comarques gironines, el projecte ha estat possible amb finançament de fons d'ajuts públics del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, la cessió d'un equip de ressonància magnètica mòbil i un equip d'ultrasons per part de Canon Medical Systems, fons d¡empreses com ara Olea Medical, donacions d¡institucions privades com l'Obra Social 'la Caixa' i la cessió d'espais per part de l'EUSES.

En la investigació hi prenen part professionals de l'Idibgi, l'Institut de Diagnòstic per la Imatge i de l'Institut Català de la Salut.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS