En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Els activistes, sortint de l'escorxador de Riudellots de la Selva. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Entre les dues i les tres de la matinada, més d'un centenar d'animalistes han entrat a l'escorxador i sala d'especejament de l'empresa Friselva a Riudellots per protestar contra el sacrifici d'animals.

Un cop dins, els activistes han "alliberat" set porcs i s'han encadenat a la zona de producció.

L'empresa ha presentat denúncia als Mossos d'Esquadra. Diverses patrulles han anat fins a l'empresa i, a partir de les tres de la matinada, els agents han començat a negociar amb els activistes per intentar que abandonessin voluntàriament la protesta. Al llarg d'hores de mediació, els animalistes s'han negat a marxar de l'empresa pel seu propi peu.

Per això, cap a les deu del matí, els Mossos han començat a desallotjar-los. Els agents han hagut de trencar les cadenes i els cadenats amb les quals els manifestants s'havien lligat en filera a l'interior.

Segons confirmen els Mossos d'Esquadra, els activistes s'han resistit passivament al desallotjament excepte dos que han acabat detinguts per resistir-se al desallotjament. Els hi atribueixen delictes d'atemptat a agent de l'autoritat i resistència. En total, els agents han identificat 126 persones.

L'ocupació ha durat més de deu hores i el desallotjament ha acabat a la una de la tarda quan els manifestants han començat a sortir de l'empresa custodiats pels Mossos. Els agents han identificat tos els activistes, la majoria de nacionalitat francesa però també n'hi han d'origen alemany, belga i espanyol. Els Mossos instrueixen l'atestat policial, que enviaran al jutjat.

Durant l'operatiu, el SEM ha fet onze atencions (de les quals, dues a Mossos d'Esquadra). Tots els atesos tenien ferides o contusions lleus i han estat donats d'alta in situ.

L'acció, reivindicada per '269 Libération animale' busca denunciar la matança d'animals als escorxadors. "És una acció directa perquè som activistes animalistes i pensem que no hi ha suficient sensibilització pública, hem d'actuar i prendre mesures allà on s'oprimeixen els animals", ha explicat un dels activistes a la sortida, Johan Martínez.

Els activistes asseguren que no temen les possibles conseqüències de l'acció. "Hem vingut aquí a lluitar, ens és igual el que passi amb la policia, només pensem en els animals i en defensar-los", ha afegit una altra animalista, Mia Scott.

Els animalistes asseguren que estan "orgullosos" amb l'acció perquè han pogut paralitzar l'activitat durant hores. "Ham bloquejat la producció i hem alliberat set porcs que ara estan en santuaris privats", concreta Martínez.

A més, adverteixen que aniran fent accions a diferents països europeus per donar "veu" als animals. "Els porcs pateixen, són éssers innocents que senten, que tenen personalitat i família i mereixen viure, les seves vides valen igual que les nostres", critica Scott.

L'adjunta a gerència de Friselva, Àngels Serrat, subratlla que fins ara l'empresa no havia estat mai objectiu de col·lectius animalistes i recalca que tenen el certificat Aenor de benestar animals des del 2017. "Tenim uns estàndards de qualitat que hem de seguir i potser han estat ells els qui no ho han fet a l'hora d'endur-se els animals", exposa.

L'empresa ha assegurat que l'acció suposa un cop econòmic perquè durant pràcticament tot el dia no han pogut treballar. "A les quatre de la matinada s'incorporaven 150 treballadors que hem hagut d'enviar a casa i no hem pogut fer la nostra activitat", ha afirmat.

Per la seva banda, el Departament d'Agricultura condemna "l'assalt" a l'excorxador de Riudellots de la Selva i anuncia que estudiarà emprendre accions legals contra el centenar d'activistes que hi han participat.

El Departament alerta dels "riscos" que suposa accedir a explotacions ramaderes i excorxadors "sense les mesures de bioseguretat reglamentàries". "Assalts com el d'avui posen en perill la seguretat alimentaria i també afecten greument al benestar animal, causant episodis d'estrès i patiment", asseguren en un comunicat.

Des de la conselleria asseguren que vetllen "amb la màxima exigència" pel compliment de les normes que garanteixen el benestar animal en totes les etapes, "inclosa la fase prèvia al sacrifici". Agricultura diu també que un context de prevenció contra l'entrada de la pesta porcina africana, "aquests assalts suposen un elevat risc de contagi".

 

Vota el número 1

Per l'1 de juliol

COL·LABORADORS