En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El primer secretari d'UGT a les comarques gironines, Xavier Casas, i el primer secretari de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La manifestació convocada a Girona en motiu del Dia Internacional del Treball comptarà aquest any amb un espai reservat per defensar els drets laborals de les dones.

Aquesta franja estarà simbolitzada amb el color violeta. Es tracta d'una iniciativa de la Plataforma Feminista Gironina, que està formada per diversos sindicats, partits polítics i entitats.

Segons una de les portaveus de la plataforma, Belén López, l'objectiu és mobilitzar "la gent que va sortir al carrer el 8-M" per tal de mantenir aquest "esperit reivindicatiu", més enllà d'un sol dia a l'any. De fet, López ha garantit que la plataforma vol aprofitar totes les ocasions que es pugui per reivindicar els drets de les dones.

En aquesta línia, la portaveu ha denunciat que "l'increment interanual de l'atur entre les dones és d'un 3%". López ha assegurat que aquesta xifra és superior a la dels homes que no tenen feina i per això creu que "no estem millorant, sinó precaritzant" els llocs de treball ocupats per dones.

Els primers secretaris dels sindicats majoritaris a Girona han coincidit en aquesta anàlisi per part de la portaveu de la Plataforma Feminista Gironina. A més, han recordat "la majoria" de les persones que porten més temps a l'atur "són dones". Per això han animat a la gent a participar en aquesta franja violeta de la manifestació del dia 1 de maig.

La mobilització convocada per UGT i CCOO a la capital gironina tindrà la sortida a la plaça de la Independència a les 12 del migdia i recorrerà alguns dels carrers més transitats de la ciutat com ara Jaume I, el carrer de Pompeu Fabra o la plaça de Catalunya, fins arribar a la plaça del Vi. Els dos líders sindicals gironins han coincidit que un any més es demanarà la derogació de la reforma laboral amb els ulls posats al nou govern socialista.

El primer secretari de CCOO a comarques gironines, Bartomeu Compte, ha detallat que "calen polítiques socials" i per això demanen al nou govern que ha de formar Pedro Sànchez que entomi el repte. "Quan es va fer la moció de censura ens van prometre una sèrie de millores laborals, però han passat els mesos i no ha canviat res", ha reblat Compte.

El líder de CCOO a Girona també ha remarcat la importància de potenciar altres motors econòmics com ara la indústria per evitar la dependència del sector dels serveis que hi ha a la demarcació. En aquesta línia, el primer secretari d'UGT a Girona, Xavier Casas, ha destacat que l'estacionalitat en el turisme "provoca una serra dentada" en l'ocupació a Girona, ja que durant els mesos d'estiu es produeixen pics de molta ocupació i quan s'acaba la temporada es destrueixen molts llocs de treball pel tancament dels hotels. Segons Casas, aquest tipus d'ocupació genera "rendes molt baixes" i això provoca que hi hagi la figura del "treballador pobre".

De fet, Casas ha assegurat que "una tercera part dels treballadors gironins ho està passant molt malament" perquè té salaris inferiors als 1.200 euros bruts. El primer secretari d'UGT ha afirmat que hi ha 50.000 persones en aquesta situació a la demarcació.

Per últim, els sindicats també arriben a la manifestació del Dia Internacional del Treball amb la preocupació de l'augment d'EROs i modificacions de plantilles en el sector de la indústria. Bartomeu Compte i Xavier Casas han recordat que la fàbrica de motos Gas Gas de Salt es troba enmig d'un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO), com un dels diferents exemples de conflictes actuals.

Vota el número 1

Pel 24 de maig

COL·LABORADORS