En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El gimnàs situat al carrer Francesc Macià de Salt. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'acusat s'enfronta a una pena de 46 anys de presó per vuit delictes d'abús sexual a menor de 16 anys, set dels quals de forma continuada a Salt.

Les acusacions sostenen que el processat treballava com a professor d'arts marcials en un gimnàs situat al carrer Francesc Macià de Salt des del maig del 2015.

A partir de la primavera del 2016, recull l'escrit d'acusació de la fiscalia, el monitor va començar a fer tocaments a algunes de les seves alumnes que aleshores tenien entre 5 i 15 anys. L'acusació pública subratlla que es va aprofitar de la confiança de les víctimes i de les seves famílies que el tractaven de 'Sensei', el "terme japonès que es designa a un mestre".

Segons la fiscalia, va sotmetre les víctimes a tocaments a la sala on feien les activitats esportives. El 'modus operandi' sempre era el mateix: en el moment de fer estiraments feia tombar les víctimes a terra i, amb l'excusa de fer "massatges per afavorir l'elasticitat" introduïa la mà per sota dels pantalons i de la roba interior i els hi feia tocaments als genitals. En alguna ocasió, va fer servir "algun tipus de crema", afegeix l'acusació.

La primera denúncia la van interposar els pares d'una alumna a mitjans desembre del 2017. La fiscalia exposa que, arran d'aquest primera cas, els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació i es van posar en contacte amb els pares de les alumnes. Després de preguntar a les menors, van determinar que hi hauria fins a vuit víctimes, que van anar denunciant els fets a principis de gener del 2018.

Els Mossos d'Esquadra van detenir el sospitós el 8 de gener i van escorcollar el gimnàs on treballava. D'allà, es van endur un pot d'oli de massatge i un altre de vaselina. L'endemà, el dia 9, va passar a disposició judicial i el Jutjat d'instrucció 2 de Girona va ordenar l'ingrés a presó per presumptes abusos sexuals.

En aquell moment encara no havia l'exploració a totes les menors que denunciaven que havien estat víctimes del 'Sensei'. Per això, l'Audiència de Girona el va deixar en llibertat a principis de febrer per manca "d'indicis racionals de prova" i perquè el processat tenia arrelament al país. Quan la investigació va avançar, el jutjat el va tornar a empresonar a mitjans del mes de febrer. Des d'aleshores troba en presó preventiva.

El cas ha arribat a judici a la secció quarta de l'Audiència de Girona i està previst que s'allargui fins dijous. El judici es fa a porta tancada per protegir la intimitat de les menors. Les famílies s'han personat com a acusació particular de la mà de les advocades Natàlia Frigola i Antònia Ruiz.

Segons ha explicat Ruiz, l'acusat ha negat les acusacions. La lletrada confia que la veracitat dels testimonis sigui determinant per a una sentència condemnatòria. "El pes de les declaracions de les menors i la seva veracitat és el que per a mi fonamentarà que hi hagi o no una sentència condemnatòria i no pas com estava dibuixada la sala i si hi havia objectes que impliquessin o no visió del fets que s'estan jutjant", ha afegit la lletrada.

La defensa, encapçalada per l'advocat Sergio Noguero, demana l'absolució.

A banda de la pena de presó, la fiscalia també vol que l'acusat indemnitzi les víctimes amb 36.000 euros i considera que l'asseguradora del gimnàs és responsable civil directe i el propietari del local responsable civil subsidiari.

Segons recull l'acusació pública, l'acusat no tenia contracte laboral al gimnàs però sí que constava com a treballador en alguns documents i cobrava un sou mensual. A més, l'amo del gimnàs constava com a president d'un club esportiu inscrit al registre d'entitats esportives de la Generalitat de Catalunya. Això vol dir que, en cas de condemna, podrien assumir el pagament de les indemnitzacions pel dany moral causat a les víctimes.

Vota el número 1

Pel 2 de juny

COL·LABORADORS