En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Diferents membres del sindicat USTEC-STEs i professors de secundària. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els estudiants necessiten un tutor a la universitat i un altre en el centre. Aquest últim és un professor que ha acceptat voluntàriament fer aquesta tasca.

Abans que un alumne universitari comenci a exercir de professor d'educació primària ha hagut de fer unes 500 hores de pràctiques en un centre. En el cas de professors de secundària, les hores de pràctiques són 200, que equival a un terç de totes les hores del màster obligatori.

Des del sindicat USTEC-STEs han denunciat la "sobrecàrrega" laboral que comporta aquesta feina i han lamentat que el Departament d'Educació no els doni "cap reconeixement". Així ho ha explicat el portaveu del sindicat, Ramon Font, qui també ha afirmat que aquesta és una pràctica de "menysteniment als docents".

Per això demanen retornar a la situació que hi havia ara fa deu anys, quan els professors rebien uns 120 euros, en funció de la universitat, per cada estudiant en pràctiques que tutoritzaven. Font ha remarcat que no volen "diners", sinó que senzillament busquen "un reconeixement" de la tasca. Aquest reconeixement podria ser "tenir més hores disponibles" per poder redactar els informes necessaris de cada alumne.

De fet, diferents professors han recordat que la tasca d'un tutor d'un alumne de pràctiques va més enllà de les hores lectives. Un dels professors que era tutor però ha decidit plantar-se, l'Andreu Vinyals, ha detallat que abans de començar cada classe cal que expliquin als alumnes quins objectius tenen i quan s'acaba, avaluar si aquests s'han complert o no. A més, també s'han de preocupar que els alumnes vagin amb altres professors per veure diferents mètodes d'ensenyament. També han de redactar informes de com evolucionen els estudiants.

Davant de tota aquesta feina, Vinyals ha afirmat que ell es va veure obligat a fer-ho en "horari extraescolar", fet que comportava una activitat "voluntària". Davant d'aquesta situació, el 2014 ell i la resta de professors del claustre de l'Institut de Santa Coloma de Farners va optar per negar-se a acceptar més estudiants de pràctiques.

Segons ha informat una membre del sindicat, Laura Iglesias, ara per ara pràcticament no hi ha cap institut del Pla de l'Estany, el Gironès i la Selva que accepti estudiants en pràctiques. El motiu és que els equips directius han renunciat a acceptar-los fins que no hi hagi un reconeixement de les hores que hi destinen els docents. Des del sindicat han engegat una campanya per demanar als centres un "boicot" i que no acceptin més alumnes en pràctiques.

Iglesias ha apuntat que possiblement no haguessin arrencat la campanya de "boicot" si les universitats "oferissin de franc" les assignatures de pràctiques als alumnes. Però no és així. De fet, la sindicalista ha apuntat que aquesta assignatura en el màster per exercir de professor de secundària pot costar "entre 700 i 800 euros". De tots aquests diners, el portaveu d'USTEC ha lamentat que "els centres no en veuen res".

Vota el número 1

Pel 10 de febrer

COL·LABORADORS