En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

L'esquelet d'un bòvid trobat en el jaciment del Camp dels Ninots. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els arqueòlegs de l'Institut Català de Paleocologia Humana i Evolució Social han descobert l'esquelet d'un bòvid al jaciment del Camp dels Ninots de Caldes de Malavella.

Es tracta del quinzè esquelet d'aquesta espècie que s'hi troba després de disset anys fent excavacions en aquesta zona.

És un esquelet amb connexió anatòmica, la majoria dels ossos es mantenen units, d'un animal de l'espècie Alephis tigneresi que va viure fa 3,1 milions d'anys.

De fet, el codirector del projecte de recerca del jaciment, Gerard Campeny, ha explicat que en aquesta zona hi havia un volcà "i en el cràter s'hi va fer un llac". Això va provocar que es creés "un ecosistema tancat" que afavoria el creixement de diverses plantes i animals com ara peixos, aus o bòvids. De tota manera, com que el fons d'aquest "antic llac" hi havia "sediments molt neutres" ha afavorit la conservació de "qualsevol espècie que es trobés al fons".

En aquesta campanya d'excavacions hi ha participat una vintena d'investigadors provinents de diferents universitats i centres d'arqueologia tan nacionals, com internacionals. De fet, Campeny ha destacat que el jaciment de Caldes de Malavella és un dels més importants d'Europa per la informació que es pot obtenir entre els períodes de la prehistòria i el cretaci, una època en què "hi havia un buit important" de coneixement.

A més, Campeny també ha explicat que un dels reptes dels investigadors és estudiar la paleobotànica, és a dir les plantes que hi havia en aquella època. Aquesta vegetació "proporciona informació de l'últim canvi climàtic" abans que es generés el "clima estacional" que hi ha a dia d'avui.

Al llarg dels disset anys d'excavacions en el Camp dels Ninots ja s'han trobat més de 25 esquelets de grans vertebrats com ara els bòvids però també hi havia restes de rinoceronts, i tapirs. Totes aquestes troballes s'analitzen i s'estudien per tal de poder crear estudis sobre la vida que hi havia fa tres milions d'anys.

Amb l'objectiu de posar en valor les múltiples troballes que s'han fet en el jaciment de Caldes de Malavella, l'Ajuntament ha impulsat un nou centre d'interpretació, recerca i educació que se situarà en un edifici històric al costat de les termes romanes del mateix municipi de Caldes de Malavella.

Sota el nom d'espai AQUAE es buscarà fomentar el turisme cultural i de les escoles per tal que la gent pugui veure part de les troballes en els jaciments i entendre la història que hi havia en aquest punt abans de l'arribada dels humans.

A més, en aquest edifici ja hi ha un laboratori de restauració on els investigadors analitzen tot el material que troben durant el treball de camp. L'objectiu és que les escoles també puguin visitar aquest laboratori i d'aquesta manera fomentar la recerca científica entre els més petits.

Vota el número 1

Pel 7 d'octubre

COL·LABORADORS