En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El riu Onyar al seu pas per la ciutat de Girona. / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El riu Onyar al seu pas per Girona no està en les millors condicions. De fet, segons l’Associació de Naturalistes de Girona té un estat ecològic “deficient”.

Així ho ha afirmat a través d’un mostreig que ha elaborat al riu durant la primavera. Els resultats del mostreig coincideixen amb el que van fer ara fa mig any.

En els dos casos, han trobat una alta concentració de matèria orgànica i una dinàmica hidrològica estancada, a causa de la falta de cabal. A més, el mostreig va posar en evidència la poca diversitat d’espècies animals i dintre d’aquest problema, unes densitats de població molt baixes.

L’ANG es mostra preocupada, especialment, per la poca presència de macroinvertebrats en el riu, ja que són uns animals que només viuen en aigua de bona qualitat. De fet, l’Associació de Naturalistes de Girona també ha trobat espècies d’animals exòtics, però fins i tot aquestes ho tenen difícil per sobreviure, a causa de les condicions de vida “tant poc favorables”.

Per contra, l’entitat ecologista sí que ha detectat una elevada presència de diversos tipus de deixalles. Llaunes, plàstics, papers, tovalloletes, ferralla i vidre predominen en el riu, en comptes de la flora i la fauna.

Per això l’associació fa una crida a la ciutadania a mantenir net el riu, així com també demana la implicació de les administracions per millorar la gestió dels residus.

El mostreig s’ha realitzat amb l’ajuda de diversos voluntaris de l’entitat i aniran recollint aquestes dades cada sis mesos. L’objectiu és tenir un resultat històric de l’evolució de la salut del riu Onyar al seu pas per Girona. L’anàlisi s’engloba en el Projecte Rius, una iniciativa de ciència ciutadana.

Vota el número 1

Pel 2 de juny

COL·LABORADORS