En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La responsable d'Immigració de Creu Roja, Anna Serra i el secretari de Migracions, Oriol Amorós. / Foto: Gerard Vilà (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El programa de mentoria que la Generalitat va engegar fa dos anys i mig a Girona ha estat "un èxit" segons el secretari de Migracions de la Generalitat, Oriol Amorós.

Tant, que ara es fa una nova crida per intentar trobar persones que substitueixin les que durant aquests mesos han assessorat els refugiats que han arribat a les comarques gironines.

"Evidentment les circumstàncies personals poden canviar i molts no poden seguir amb el programa", concreta Amorós que ha posat en valor la bona acollida per part dels voluntaris.

En aquest sentit, el secretari ha assenyalat que prop del 80% dels mentors destacaven que la seva experiència havia estat o positiva o molt positiva, i que no havien trobat ningú que la considerés negativa. "Realment ens trobem que senten una forta empatia amb els mentorats i això és important", ha concretat.

Des del Govern recorden que la mentoria només requereix "estar bé un mateix". "Pot ser mentor qui vulgui, treballi o no treballi, tingui estudis o no en tingui", ha destacat Amorós, que ha recordat que una de les principals funcions és ser "el boca-orella" dels mentorats que busquen feina.

La crida vol cobrir entre 200 i 270 places, que corresponen a 45 grups entre Girona i Olot, les dues ciutats on se centra el programa a la demarcació.

La crida a més coincideix amb un increment de l'arribada de persones que demanen asil al conjunt de l'Estat, i també a Catalunya. En concret, en el que va d'any han arribat a Espanya prop de 46.000 persones, quan en tot l'any passat en van arribar 56.000. A Catalunya, les proporcions són similars. De gener a juny han demanat asil 6.000 persones, 2.000 menys que en tot l'any passat.

Això, sumat a la lentitud dels tràmits burocràtics, ha fet que es produeixi "un tap" que obliga a retardar els terminis. Un dels més flagrants és l'entrevista que ha de fer la policia espanyola als nouvinguts i que està fixada perquè es faci en un màxim de 30 dies després de l'arribada. Actualment a la demarcació de Girona estan donant hora per gener de 2020, segons ha revelat la responsable d'Immigració de la demarcació de Creu Roja, Anna Serra.

El programa de mentoria de la Generalitat, però, no està inclòs en la primera fase del sistema de protecció. En aquest estadi, les persones que arriben passen a viure en un hostal fins que el govern espanyol els assigna un pis, que pot o no estar a la mateixa localitat on arriben.

A partir de la segona fase, moment en què estan convivint en un pis durant sis mesos i han regularitzat la seva situació, sí que entren en el programa si viuen a Catalunya. La tercera fase, la més autònoma, el mentorat s'espera que hagi trobat feina. En aquest aspecte, Amorós reconeix que moltes persones que s'han beneficiat del programa després acaben fent de mentors per a d'altres.

Vota el número 1

Pel 29 de setembre

COL·LABORADORS