En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Foto de família de les entitats que integren la nova associació Iura. / Foto: Iura

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Sota el nom d'Iura, l'associació neix amb la intenció de consolidar-se com a entitat de referència en la defensa dels drets de les persones amb discapacitat a les comarques gironines.

Les entitats sense ànim de lucre que hi formen part són les següents: Fundació Ramon Noguera i Fundació Astrid 21 de Girona; Fundació Els Joncs de Sarrià de Ter; Fundació Altem de Figueres; Fundació Vimar de Palamós; Fundació Aspronis de Blanes i l'Associació Montseny Guilleries d'Arbúcies; l'Associació Integra d'Olot; Fundació Taller Cerdanya de Puigcerdà; i Fundació MAP de Ripoll.

Iura té com a objectius assumir la representació institucional a la província de Girona per col·laborar amb l'administració en el diagnòstic de les necessitats, la planificació i l'avaluació dels serveis.

La intenció és exercir d'interlocutor amb l'administració territorial en la defensa de les persones i sumar-se a la tasca que fa DINCAT a Catalunya com a entitat de segon nivell que agrupa a les entitats que ofereixen suports a les persones amb discapacitat intel·lectual. La nova associació gironina també vol generar opinió pública en el territori, informant i assessorant.

L'associació, que es va començar a idear ara fa dos anys, s'ha presentat avui a la seu a Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb la presència de tres membres de la junta directiva d'Iura: Salvi Amagat, president; Jesús Candel, tresorer, i Jordi Sistach, vocal.

Amagat ha subratllat que la nova associació "és molt necessària per donar veu a les persones amb discapacitats intel·lectual des dels territoris". "Sovint, els nostres fills i les persones amb discapacitat intel·lectual estan representades per entitats que operen des de Barcelona i creiem que cal que la seva veu sigui més directa", ha afegit.

El president d'Iura ha afirmat que "la tasca que fan les entitats federatives és molt important i necessària", però que pensen que si des del territori les entitats tenen "una sola veu" això ajudar a "impulsar, fer de palanca de canvi i ajudar les federatives a aconseguir millors resultats".

Iura (que significa 'dret' en llatí) estarà integrada, diu Amagat, per "entitats amb una llarga història, en molts casos de més de cinquanta anys, sense ànim de lucre, impulsades i participades per les famílies en un moment en que no existien serveis per aquestes persones". "Les entitats estan fortament arrelades al territori, són solidàries, tenen vocació de servei públic i atenen a les persones de manera integral i en totes les seves etapes vitals", ha explicat el president.

Davant d'una sèrie de canvis legislatius, des del sector de la discapacitat intel·lectual demanen una llei d'acció concertada reservada només a entitats sense ànim de lucre i que eviti l'entrada d'empreses de caràcter mercantil.

El tresorer d'Iura ha apuntat que els centres especials de treball a Catalunya tenen "una situació complexa" perquè "els serveis d'atenció a persones tenen els mòduls congelats des de fa deu anys", però que allò que més els preocupa és "el canvi de model social".

"Des d'Iura demanem una llei d'acció concertada per entitats sense afany de lucre que eviti la mercantilització dels serveis d'atenció a persones amb discapacitat a Catalunya", ha dit Candel. Per la seva banda, el president d'Iura també ha insistit que s'està "en un moment de molts canvis, de nous reptes per al sector" que cal "fer força per afrontar-los plegats".

Per últim, el vocal Jordi Sistach ha explicat que les entitats que formen part de la nova associació "estan participades per les famílies de les persones amb discapacitat intel·lectual" i que la majoria "disposen de centres especials de treball i fan inserció laboral a empresa ordinària". "Totes tenen serveis socials d'atenció a les persones, com ara centres diürns, centres ocupacionals i d'atenció especialitzada, serveis residencials, escoles d'educació especial i serveis d'atenció precoç", ha afegit.

La suma de les deu entitats d'Iura, oberta a acollir-ne més, ocupa més de 1.000 persones, de les quals la meitat tenen dificultats especials. Totes elles atenen més de 2.000 persones als seus centres d'adults i de nens.

Vota el número 1

Pel 14 d'abril

COL·LABORADORS