En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Membres del comitè i els representants sindicals a l'exterior de la fàbrica de Torrot-Gas Gas de Salt. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els treballadors de Torrot-Gas Gas, que fabrica motos elèctriques i de trial, han donat el vistiplau a les compensacions que l'empresa va oferir al comitè i als sindicats aquest dimarts.

L'assemblea, que s'havia convocat a les deu del matí, s'ha fet de manera simultània a la fàbrica de Salt i a les seus que Torrot-Gas Gas té a Madrid i a Cadis (on preveu obrir una nova planta, centrada en fabricar velocípedes elèctrics).

Dels 104 treballadors que hi han participat, el 70% han votat a favor de la proposta. Hi ha hagut 29 vots en contra i dues abstencions.

La secretària general de la FICA-UGT a les comarques gironines, Isabel Martínez, explica que, amb aquests resultats, el comitè i la direcció ja han signat aquest migdia l'acord que a la pràctica farà efectiu l'ERO temporal.

L'expedient es començarà a aplicar aquest dilluns vinent i s'allargarà fins a finals d'any. Durant aquest temps, els treballadors aniran a l'atur en funció de les necessitats de producció. Martínez ha explicat que, a partir del moment en què els primers treballadors surtin de la fàbrica, es constituirà una comissió de seguiment de l'ERO, que s'anirà reunint periòdicament cada dimecres per garantir que es compleixi l'acord.

Segons fixa el pacte entre els parts, el fabricant de motos complementarà un 10% de l'atur als treballadors que es vegin afectats per l'expedient. A més, com que aquells a qui ara s'enviï a casa no podran cobrar la prestació fins al setembre, la companyia també els farà un avançament lineal de 900 euros (perquè puguin acabar de passar l'estiu abans no comencin a percebre el subsidi).

Torrot-Gas Gas també garanteix que retornarà econòmicament el 50% de l'atur que generin aquells treballadors afectats per l'ERO. Això sí, en aquest cas la mesura no es començarà a aplicar fins al 2020. Quan s'aixequi l'expedient, la companyia calcularà cas per cas quina quantitat han de rebre tots aquells que temporalment hagin perdut la feina (en base a aquest percentatge) i els l'anirà abonant.

Per últim, l'empresa permetrà que els treballadors puguin recuperar les vacances durant l'any vinent i els ha garantit que tampoc perdran la paga extra. La plantilla la cobra prorratejada (és a dir, que se'ls reparteix dins les nòmines mensuals) i Torrot-Gas Gas els pagarà les quantitats pendents d'aquest 2019 a partir del segon semestre de l'any que ve.

En total, l'ERO afectarà 128 treballadors. D'aquests, 95 treballen a la fàbrica que Torrot-Gas Gas té a Salt (62 a la secció de motos de competició que es venen sota el segell de Gas Gas i els 33 restants, fabricant motos elèctriques per a Torrot). N'hi ha onze més que treballen a Vilablareix (on la companyia produeix un velocípede) i els restants es reparteixen entre les oficines de Mataró, Madrid i Cadis (on Torrot-Gas Gas construeix una fàbrica).

Segons apareixia a la documentació de l'ERO d'extinció que l'empresa va presentar aquesta primavera –i que no va acabar aplicant- el fabricant de motos acumula 41 milions d'euros de pèrdues en tres anys. Durant el darrer exercici, a més, Torrot-Gas Gas també va patir una davallada de vendes de més del 50% (passant dels 39,3 MEUR de facturació del 2017 als 22 de l'any passat).

Vota el número 1

Pel 31 de març

COL·LABORADORS