En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, després de ser investit. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell Comarcal de la Selva estarà presidit en els propers quatre anys per Salvador Balliu (JxCat), que repeteix en el càrrec.

Ho ha fet gràcies als vots dels cinc consellers d'Independents de la Selva i dels quatre del PSC, que sumats als nou representants que tenen els de Junts per Catalunya, han donat una majoria àmplia (18 vots de 33).

El nou Consell Comarcal s'ha constituït aquest dijous al migdia en un ple que ha durat poc més d'una hora.

Després d'aconseguir la presidència, Balliu ha remarcat que el pacte amb el PSC i IdS servirà per seguir treballant pel Consell Comarcal, que "ha aconseguit el lideratge de Catalunya, tan en serveis que ofereix, com en pressupost". El president ha afirmat que el Consell Comarcal de la Selva "és un exemple a seguir" en d'altres territoris de Catalunya.

El portaveu d'Independents de la Selva, Pere Garriga, ha destacat que no és "un pacte nou" ja que ja havien treballat conjuntament els últims quatre anys i havien sobreviscut "al referèndum de l'u d'octubre i tot el que va passar abans i després". Per això, Balliu ha demanat a totes les forces que deixin "en segon pla qualsevol ideologia" nacional i ha avançat que el nou govern es concentrarà en "donar compliment a les necessitats del dia a dia" de la ciutadania.

Qui no ha vist amb els mateixos ulls aquest acord a tres bandes ha estat ERC. El seu portaveu, Joan Martí, ha lamentat que JxCat no hagi aprofitat "l'oportunitat" de formar un govern independentista al consell comarcal. "Cal aprofitar qualsevol escletxa per fer costat a la república i als valors republicans", ha reblat Martí.

Davant d'això, la portaveu del PSC, Anna Belen López, ha retret que els republicans els titllessin com "els del 155" quan "ens havia fet ofertes per governar conjuntament" aquest mateix mandat. Per això han demanat deixar "la hipocresia a fora". López ha anunciat que volen impulsar accions socials que "ajudaran a la gent independentment de la seva ideologia nacional". "No venim a buscar conflicte", ha conclòs la seva portaveu.

Per altra banda, els dos consellers comarcals d'En Comú Guanyem, que en les votacions per a escollir el president han deixat la papereta en blanc, s'han mostrat partidaris de "retallar les desigualtats". Un dels àmbits que els comuns volen impulsar noves iniciatives són "la conservació de l'entorn i dels animals", ha detallat la portaveu del grup, Maria Cristina Simó.

El portaveu de Ciutadans, Miguel Ángel González, ha assegurat que continuaran "treballant per un consell comarcal per a tota la comarca" i han avançat que seguiran essent "constructius". Per últim, Ivette Casadevall, ha aprofitat el seu torn de paraula per "denunciar el pacte" que "torna a posar el 155 al govern" de l'ens supramunicipal.

El plenari ha estat marcat per una concentració convocada per l'Assemblea Nacional Catalana en contra del pacte de govern entre JxCat i el PSC. Prop d'una trentena de persones s'ha concentrat una hora abans de començar el ple de constitució del nou Consell Comarcal davant de l'edifici de l'organisme.

Els manifestants han titllat als membres de Junts per Catalunya d'"escalfacadires". També han cridat proclames com ara 'pacte de la vergonya' o 'ens heu robat els vots'.

Tot i no poder accedir a la sala de plens perquè estava plena per alcaldes i altres representants institucionals, durant els parlaments de Balliu s'han pogut sentir xiulets dels manifestants que estaven a fora de l'edifici.

Balliu va entrar com a president de l'ens l'abril de 2013, després que esclatés el cas Manga i obligués al seu antic president, Robert Fauria, a dimitir del càrrec. En aquell moment el també alcalde de Caldes de Malavella va acabar la legislatura fins al 2015 i a les eleccions municipals va ser escollit novament president i ara ha encetat el seu segon mandat complet.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS