En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Uns treballadors durant la collita de pomes. / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La previsió de collita de poma a Catalunya és de 299.690 tones, un 11% superior a la del 2018, un any que va ser ''atípic'' amb pocs volums, el segon més baix dels darrers 5 anys.

En aquest sentit, des del Departament i Afrucat s'ha destacat que fins ara no hi ha hagut afectacions importants per les pedregades i pel que fa a les gelades, aquestes han causat danys de forma irregular segons zona. La previsió apunta també que la collita s'avançarà entre 3 i 5 dies respecte de l'any passat.

Així mateix, les floracions i els quallats són normals tirant cap a alts, i els calibres que s'observen actualment són normals però varien segons la varietat i la demarcació.

La regió productora de Girona s'espera que arribi a collir aquest any el 29% dels quilos de Catalunya, mentre que Lleida, en concentrarà el 71%. Tot i aquest augment de producció en poma la superfície productiva disminueix un 4,8% a Lleida i un 3,5% a Girona.

Per varietats, a Lleida la 'Golden' continua sent la que registra un índex més elevat de volum amb 116.000 tones, un 13% més que l'any passat. Destaca també la 'Cripps Pink', amb una previsió de collita de 10.990, un 30% més.

Pel que fa a la pera, la previsió s'estima en un increment del 4%. Fins ara tampoc no hi ha hagut afectacions importants per pedregades i les gelades també han provocat danys irregularment. En aquest fruit la superfície productiva també s'ha reduït respecte al 2018; en concret un 2,8% a Lleida i 35% a Girona. Això no obstant, s'han plantat 259 hectàrees noves a Lleida i 0 a Girona.

A causa de l'onada de calor de finals de juny i principis de juliol, algunes peres han quedat escaldades. La varietat 'Conference' encapçala el rànquing de producció amb 67.030 tones previstes a Lleida. Enguany destaca la recuperació de la varietat 'Blanquilla' que havia anat en retrocés des de fa anys i ara se'n preveu una collita de 10.200 tones.

Vota el número 1

Pel 2 octubre

COL·LABORADORS