En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un dels treballadors a la nova línia de muntatge de bicicletes d'Ecosol a Vilablareix. / Foto: Lourdes Casademont (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La primera línia de muntatge de bicicletes es va crear el 1995 dins el projecte Treball Protegit de Càritas Girona, en un moment on no hi havia un marc legal que regulés les empreses d'inserció sociolaboral.

L'any 1998 es va crear la segona línia i, el 2006, tota l'activitat es va traspassar a l'empresa d'inserció Ecosol.

La gerent de l'empresa, Anna Güell, ha explicat que la tercera línia es va posar en marxa el maig d'aquest any aprofitant que el sector de la bicicleta i la mobilitat sostenible van en augment.

"A Girona s'està promocionant molt, tant a nivell turístic com econòmic", ha detallat. I aquesta oportunitat de negoci s'ha complementat amb el suport de TNT Cycles que és qui els fa els encàrrecs de muntatge i també qui els ha cedit la nau de Vilablareix on hi ha les tres línies.

Es preveu que, a l'any es produeixin 90.000 unitats a raó de 30.000 bicis per cada cadena. A la setmana, calculen que es munten unes 150 unitats a cada línia.

Actualment, la nova línia dona feina a onze persones en risc d'exclusió social i s'afegeixen a les 24 que ja treballen en les dues altres línies. D'aquest total de 35 persones, 32 són llocs de treball d'inserció amb persones derivades de serveis socials a les que Càritas Girona fa un seguiment, acompanyament i formació durant un període que va d'entre els sis mesos i un màxim de 36 mesos. I els tres treballadors restants són els caps de cadena que estan en plantilla per supervisar tot el procés. A més, els treballadors reben el suport i acompanyament de les tècniques de l'àrea d'Inserció i Formació d'Ecosol.

Els perfils dels treballadors són molt diversos. Des de joves extutelats per la Generalitat de 18 anys fins a persones de més de 50 anys. Algunes son de nacionalitat espanyola i d'altres d'origen estranger.

La gerent ha explicat que aquest tipus d'activitat facilita la reinserció laboral de les persones, entre altres coses, perquè permet aconseguir "un producte acabat i comprovar que el seu esforç té un resultat".

Una de les novetats és que per primer cop la nova cadena de muntatge inclou també bicicletes elèctriques juntament amb d'altres models que no ho són. De fet, el programa, que està finançat pel Fons Santander Responsabilitat Solidari, també inclou la formació dels treballadors en el muntatge i manteniment de les elèctriques perquè s'ha vist que també és un sector on hi ha oportunitats laborals.

Els treballadors de la cadena de muntatge treballen una jornada completa amb horari continuat des les set del matí fins a les tres de la tarda. D'aquesta manera, poden fer la formació després.

En aquesta nova promoció per primer cop ha entrat una dona a la cadena de muntatge, un fet que l'empresa veu com a molt positiu per trencar estereotips i posar el focus en les capacitacions de les persones. Es tracta de la Flor Alicia, de 54 anys i procedent de Colòmbia. Explica que abans havia treballat en una cadena de muntatge durant 13 anys però que es va quedar sense feina perquè va tancar. "Estic molt contenta; ara tinc un contracte d'un any i depèn de si soc bona perquè em renovin", afegeix.

A banda de la cadena de muntatge, també s'ha creat un grup de treballadors (tres a l'estiu i dos a l'hivern) que es dediquen a reparar i fer el manteniment de les bicicletes d'establiments hotelers i cases rurals a comarques gironines que Ecosol els lloga. "Així tenim un grup de persones que, un cop assolits els punts de muntatge, poden passar a un següent punt de millora professional com és la mecànica i ser polivalents per trobar una feina al mercat laboral un cop finalitzat el contracte d'inserció amb Ecosol", remarca Güell.

Durant l'any passat, Ecosol va contractar 133 persones en procés d'inserció laboral amb una estada mitjana de 24 mesos. Un 49% de les persones que van finalitzar l'itinerari formatiu van aconseguir inserir-se laboralment a una empresa tres mesos després.

El muntatge i reparació de bicicletes ja és l'activitat principal de l'entitat amb el major nombre de llocs de treball. També tenen altres itineraris formatius com el manteniment integral d'edificis, recollida de roba i llibres de segona mà o la confecció de bosses reciclades, entre d'altres.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS