En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un dels nodes de monitoratge instal·lats a Girona. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La prova pilot ha consistit en situar quatre nodes de monitoratge ambiental a quatre punts de la ciutat de Girona.

L'empresa ha situat els sensors a l'Escola Municipal de Música, al parc del Migdia, a la plaça de l'hospital i al parc de Núria Terés.

Els resultats indiquen que la ciutat obté bones mesures de mitjana en l'Índex Comú de Qualitat de l'Aire (CAQI, per les seves sigles en anglès), només arribant a mesures moderades en casos concrets, com a les hores de màxima afluència de trànsit. Els resultat s'han obtingut després de tres mesos de mesures.

Els nodes han mesurat de forma ininterrompuda entre el 14 de febrer i 16 de maig els nivells de partícules contaminants de l'atmosfera. Concretament, el diòxid de nitrogen (NO2), l'ozó (O3), el monòxid de nitrogen (NO), el monòxid de carboni (CO), i les partícules en suspensió (PM2.5 i PM10). També ha recopilat dades de temperatura, humitat relativa, pressió atmosfèrica i soroll ambiental. Un cop realitzada la mesura, el sistema ha permès consultar les dades en temps real mitjançant una plataforma de visualització centralitzada.

L'informe tècnic conclou que "en general, la qualitat de l'aire de la ciutat és bona, amb l'Índex Comú de Qualitat de l'Aire baix o molt baix si s'analitzen les mitjanes diàries". Tot i això, la qualitat és moderada durant algunes hores del dia, especialment els matins i probablement a causa del trànsit.

En el cas de les mitjanes mensuals els resultats a les quatre estacions han estat sempre per sota el valor 50 de l'Índex, fet que indica que la qualitat de l'aire és bona.

Només en un cas, al Parc del Migdia el mes de febrer, aquest índex va ser superior, dins la franja de moderat. Segons la taula de l'Índex, no és fins a partir del valor 75 quan es considera que la qualitat de l'aire pot afectar a grups sensibles de població. Els responsables de l'empresa han assenyalat, per fer més gràfica la interpretació de les dades, que l'índex de contaminació a Girona és un terç del de Barcelona.

La prova pilot s'emmarca en el projecte Laboratori SmartCatalonia impulsat pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública. El conseller Jordi Puigneró ha assenyalat que l'objectiu és facilitar que empreses catalanes puguin provar les seves innovacions tecnològiques i que, alhora, serveixin per impulsar les ciutats intel·ligents.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha subratllat que per a la ciutat ha servit per tenir dades reals i específiques sobre la presència de contaminants i poder desenvolupar polítiques i mesures concretes per millorar la qualitat ambiental i, per tant, la salut dels gironins.

Vota el número 1

Pel 10 de juliol

COL·LABORADORS