En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La investigadora Sílvia Cassany, la primera autora de l'estudi. / Foto: UdG

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Dues de cada tres persones afectades per una lesió de medul·la espinal senten un dolor que provoca un fort impacte en la seva qualitat de vida.

Actualment els tractaments no són efectius en la majoria de pacients. Ara, un equip científic de la Universitat de Girona ha demostrat l’efecte d’un fàrmac per prevenir el dolor patològic davant aquesta lesió.

La revista 'Frontiers in Pharmacology' ha publicat els resultats en un article signat per Sílvia Castany, com a primera autora.

L’estudi, fet amb animals, ha observat que el fàrmac E-52862, desenvolupat per Esteve Pharmaceuticals i administrat després de la contusió medul·lar "atenua considerablement la possibilitat d’aparició d’aquest dolor al llarg de 28 dies". Aquest període coincideix amb el final de la fase crítica abans que el dolor esdevingui de caràcter crònic. Segons els responsables de la recerca, l’equivalent d’aquest temps representaria diversos mesos en el cas de les persones.

La recerca, que es troba en un estadi preclínic, dona continuïtat a un estudi anterior del mateix equip científic en què es demostrava que els ratolins modificats genèticament per la diana terapèutica d’E-52862 desenvolupaven menys dolor després de la contusió medul·lar. Aquest avenç es va publicar a la revista 'Scientific Reports', el mes de març de l’any passat.

El fet que a dia d’avui no existeixin fàrmacs que actuïn amb eficàcia contra aquest dolor fa necessari el desenvolupament de noves estratègies farmacològiques. Per aquest motiu, els resultats d’aquest estudi tenen una "gran rellevància científica", segons informa la Universitat de Girona en un comunicat.

Fruit d’aquesta recerca, Sílvia Castany va obtenir el premi extraordinari de doctorat del programa de Biomedicina de la UdG i, actualment està realitzant una estada postdoctoral de recerca a Suècia.

Vota el número 1

Pel 29 de setembre

COL·LABORADORS