En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Exterior del centre d'acollida de Girona la Misericòrdia. / Foto: Tània Tàpia (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Nou toc d'atenció del Síndic de Greuges a la Generalitat per la sobre-ocupació del centre d'acollida de Girona la Misericòrdia.

Un informe assegura que el nombre de menors supera les 36 places i que, juntament amb els usuaris del centre privat Oikia que comparteixen espai i equipaments, el nombre d'usuaris s'enfila al centenar. Tot això sense un reforç proporcional de la plantilla que ha de fer-se càrrec d'aquests joves, fet que suposa una dificultat afegida per al personal que hi treballa.

Una de les causes principals d'aquesta sobre-ocupació té a veure amb l'estada més llarga del que la llei permet d'alguns menors. Mentre que la legislació marca que en un màxim de sis mesos s'ha d'haver trobat un recurs per aquests nens i joves, n'hi ha prop d'una vintena que superen el mig any d'estada. Una situació que també ha denunciat el sector social del sindicat CGT. En Rubén Mora n'és membre i assegura que es tracta d'un "problema crònic" i demana a l'administració que hi posi solucions.

Un remei a aquesta situació seria l'obertura de nous centres per poder tractar de manera més individualitzada els infants i joves. "Hi ha una vulneració flagrant dels seus drets, perquè no es pot donar el servei que es mereixen", assegura Mora.

Un exemple d'aquest excés d'usuaris es troba en les dinàmiques quotidianes que fan els joves. "A vegades et trobes que has de preparar alguna activitat amb recursos per a nou persones i en tens divuit", assenyala l'educador.

Des de la DGAIA asseguren que es tracta de situacions que "no es poden preveure" ja que tenen caràcter d'urgència. A més, asseguren que han reforçat les plantilles especialment a l'estiu ja que els nens no van a l'escola i es necessiten més professionals. En un comunicat conclouen assegurant que la intenció de la DGAIA és que cada nen disposi d'una família d'acollida, si bé reconeixen que "no sempre és possible".

Un altre aspecte que destaca l'informe i que critica el sindicat és la contractació de personal que no té la titulació adequada. Segons Mora, la DGAIA "s'estalvia diners" amb monitors de lleure que fan les funcions d'educadors socials. "Aquest és un problema greu, perquè no tenen la formació pertinent", denuncia.

Tot plegat fa que les ràtios establertes pel què fa a educadors per usuaris no es compleixin. Per això, el Síndic exigeix que "es revisin" i que s'estudiïn les necessitats del servei per tal d'adequar els horaris, la distribució i la cobertura dels professionals que treballen al centre.

A banda, la institució també demana que es compleixi amb la llei que obliga crear un Consell de Centre, ja que al Misericòrdia supera les 30 places i que és responsabilitat de la direcció. Pel què fa a les instal·lacions, el defensor de les persones exigeix que "es revisin les mancances de manteniment i equipament" de la Misericòrdia i que s'hi construeixi una cuina.

Des de la CGT alerten que el problema al final "l'acaben pagant" els usuaris del centre i demanen que l'Ajuntament de Girona posi solucions al problema. "Reclamem que es compleixi aquella moció aprovada el 2017 on es comprometia a buscar locals per evitar que la Misericòrdia fos un macrocentre", ha reblat Mora.

Vota el número 1

Pel 29 de setembre

COL·LABORADORS